ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑΣ – ΤΡΙΠΟΛΗ

Το μοναστήρι της Παναγίας Επάνω Χρέπας, το ορεινότερο στην Πελοπόννησο

 

H γυναικεία Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης, κοντά στον οικισμό του Περιθωρίου και σε υψόμετρο περίπου 1.280 μέτρων. Βρίσκεται σε σημείο με εξαιρετική θέα προς τον κάμπο της Τρίπολης, είναι το ψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου και ονομάζεται «μπαλκόνι της Τρίπολης» λόγω αυτής της θέας που προσφέρει.

Ο αρκαδικός λαός από την αρχαιότητα είχε τοποθετήσει πάνω στο όρος Μαίναλο αρκετές «θεότητες». Στους ύστερους χρόνους της βυζαντινής αυτοκρατορίας φαίνεται πως μοναχοί επέλεξαν αυτό το σημείο του Μαινάλου για να ιδρύσουν μοναστήρι προς τιμήν της Παναγίας της Επανωχρεπίτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργική εικόνα, που υπάρχει σήμερα στο τέμπλο, βρισκόταν αρχικά στον Άγιο Γεώργιο της Τρίπολης. Έφυγε όμως από εκεί και την βρήκαν στη σπηλιά της Επάνω Χρέπας. Τρεις φορές την πήραν και την έφεραν πίσω και εκείνη βρισκόταν πάλι στη σπηλιά. Έτσι, θεωρήθηκε ότι είναι θέλημα της Παναγίας και κτίστηκε το μοναστήρι περίπου τον 11ο αιώνα. Το σημερινό καθολικό της μονής είναι καμαροσκέπαστη Βασιλική, αλλά η μορφή της έχει αλλάξει από τον αρχικό της τύπο.

Ο χώρος της Επάνω Χρέπας (“xρέπα” είναι σλαβική λέξη και σημαίνει σωρός), όπου έχει κτιστεί η μονή, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς ελέγχει τις διαβάσεις του Μαινάλου προς τη Γορτυνία, μέσω των χωριών του Φαλάνθου. Εκεί έχουν διαδραματιστεί σοβαρά πολεμικά γεγονότα, στα οποία η μονή της Παναγίας της Επάνω Χρέπας χρησιμοποιήθηκε ως φυλάκιο προστασίας και ως καταφύγιο-ορμητήριο κλεφτών και αρματολών. Στο μοναστήρι λειτουργούσε και κρυφό σχολειό.

Το 1935 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο. Η Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Επάνω Χρέπας πανηγυρίζει του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και της Παναγίας (15 Αυγούστου), καθώς επίσης και στις εορτές των παρεκκλησίων της Αγίας Παρασκευής και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Τηλ. μονής: (+30) 2710223498


Πηγές: Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας immk.gr/mones , inarcadia.gr