ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις Οινούσσες


Στην πλευρά του νησιού των Οινουσσών που βλέπει προς στη Χίο, πάνω από μια γραφική παραλία όπου ανοίγεται ο ορμίσκος «Τσελεπί», σε μια υπέροχη καταπράσινη παραθαλάσσια περιοχή βρίσκεται η γυναικεία Ιερή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Το μοναστήρι χτίστηκε από ένα ευσεβές και άγιο ζευγάρι, του Πανάγου και της Κατίγκως Πατέρα (μετέπειτα μοναχών). Εγκαινιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και εορτάζει δύο φορές το χρόνο στις εορτές της Παναγίας, στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου, καθώς και μια ακόμη φορά στις 29 Ιουνίου, στην εορτή του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος πιθανότατα πέρασε από το μέρος αυτό. Από την ίδρυσή της η μονή ακολουθεί το τυπικό του Αγίου Σάββα.

Οι 17 μοναχές ασχολούνται με διάφορα διακονήματα, με την αγιογραφία, το χρυσοκέντημα ιερών εικόνων, καθώς και την πλεκτική και την ιεροραπτική για τις ανάγκες τους.

Στους λοφίσκους που βρίσκονται γύρω από τη μονή έχουν χτιστεί από τους κτήτορες του μοναστηριού δύο απέριττα και κατανυκτικά ξωκλήσια, ένας μεγάλος βυζαντινός σταυρός ύψους 12 μέτρων και δύο προσκυνητάρια, ένα αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και ένα δεύτερο αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον Απόστολο Παύλο.

Σύμφωνα με την άποψη του μεγάλου αγιογράφου του 20ου αιώνα Φώτη Κόντογλου, και με αφορμή το 20ο κεφάλαιο (στ. 15) των Πράξεων των Αποστόλων που αναφέρεται στην άφιξη και προσόρμιση του Αποστόλου Παύλου σε περιοχή απέναντι από τη Χίο, ο κολπίσκος της μονής είναι πιθανότατα το μέρος όπου προσορμίστηκε ο Απόστολος πριν ξεκινήσει για τη Σάμο.

Ο Κόντογλου φιλοτέχνησε μια πρωτότυπη εικόνα που κοσμεί το νάρθηκα του Καθολικού. Η αγιογράφηση του καθολικού της μονής έγινε από τον Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, με βάση σχέδια του Κόντογλου.

Ηγουμένη είναι η γερόντισσα Χριστονύμφη.

Τηλ. μονής: (+30)2271055226

Πηγή: oinousseschios.gr