ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας στο νησί της Σκοπέλου

 

Φρουριακή εμφάνιση, με υπέροχη θέα στο λιμάνι της Σκοπέλου, έχει η γυναικεία Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κτισμένη σε δυσπρόσιτη πλευρά ενός καταπράσινου φαραγγιού απέναντι από την Χώρα της Σκοπέλου (μόλις 3,5 χλμ. απ’ αυτήν).

Η μονή της Ευαγγελίστριας είναι γνωστή και ως «Μονή των Δαπόντε». Στη μονή αποσύρθηκε και έζησε, για ένα χρόνο (1756-1757) και αργότερα για έξι χρόνια (1778-1784) λίγο πριν το θάνατό του, ο σημαντικός Σκοπελίτης λόγιος συγγραφέας-ποιητής και Αγιορείτης μοναχός Καισάριος Δαπόντες. Κτίτορας της μονής υπήρξε ο πατέρας του Καισάριου, Στέφανος Δαπόντες, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θαυματουργική διάσωσή του από κάποιο κίνδυνο, το 1712.

Μπαίνοντας από την είσοδο της βορειοδυτικής πλευράς, στον περίβολο ο επισκέπτης αντικρίζει αριστερά το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, δεξιά το μαγειρείο, την τράπεζα, τα κελλιά και το Καθολικό, στον τύπο των σταυροειδών εγγεγραμμένων τετρακιονίων, με τρούλλους, αλλά χωρίς νάρθηκα.

Το Καθολικό της μονής πανηγυρίζει στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου (25/3). Οι παραστάδες των θυρών του Καθολικού, νότια και δυτική, είναι μαρμάρινες με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο. Έχουν ομοιότητες με τα πλαίσια των θυρών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου και της Εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης. Εντυπωσιακό και αρίστης τέχνης είναι το τέμπλο του Καθολικού, όπως και ο Δεσποτικός θρόνος, έργα του έτους 1777.

Αξιόλογες είναι και οι σωζόμενες εικόνες, με πρώτη αυτή της Παναγίας της «Παμμακαρίστου» του 15-16ου αιώνος, «επί θρόνου καθημένης με στέφανον αργυρούν, το δε βρέφος χρυσούν» (Κ. Δαπόντες), το πρώτο προσκύνημα και καταφύγιο των χριστιανών της νήσου της Σκοπέλου σε κάθε ανάγκη και περίσταση. Στη μονή υπάρχουν επίσης ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Πελαγίας.

Το μοναστήρι ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος. Χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου εκτελεί ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Παπασταμούλος (μοναχή 1).

Τηλ.: (+30) 2424022394


Πηγές: imchalkidos.gr , skopelos.net