ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΤΡΙΛΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Το μοναστήρι στο παλαιό κεφαλοχώρι των Αγράφων, το Πετρίλο Καρδίτσας

 

Σε υψόμετρο 1400 μέτρων, στο χωριό Πετρίλο των Αγράφων, στην περιοχή της ανατολικής Αργιθέας μεταξύ Καρδίτσας και Άρτας και με εξαιρετική θέα στα γύρω χωριά, βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου (ή του Αγίου Χαραλάμπους όπως είναι επίσης γνωστό).

Για την ίδρυσή της δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία. Το σημερινό Καθολικό, αθωνίτικου τύπου, είναι κτίσμα του 1850, ενώ αγιογραφήθηκε το 1851. Το εσωτερικό του είναι κατάγραφο από τις 140 περίπου έντονες χρωματικά τοιχογραφίες του περιοδεύοντος δυτικό-μακεδονικού συνεργείου των Σαμαριναίων αδελφών Παπαϊωάννου, Ματθαίου και Μιχαήλ, το 1851.

Πάντως, το μοναστήρι προϋπήρχε. Η παράδοση στο Πετρίλο θέλει τη μονή παλαιότερη και πράγματι η μελέτη των στοιχείων δείχνει ότι είχε μια συνεχή και ζωντανή παρουσία τουλάχιστον από το 1600.

Ο διδάσκαλος του Γένους Ιερομόναχος Αναστάσιος Γόρδιος φιλοξενήθηκε στο μοναστήρι, διδάσκοντας ταυτόχρονα στο σχολείο «κοινών γραμμάτων» το οποίο είχε ιδρυθεί και διατηρείτο με την οικονομική βοήθεια της μονής. Επίσης, υπάρχουν μαρτυρίες για την διέλευση από εκεί του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κατά καιρούς η μονή υπήρξε στρατηγείο των Μπουκουβαλαίων, του Καραϊσκάκη και άλλων οπλαρχηγών των Αγράφων. Στην εξέγερση του 1821 και στα επόμενα επαναστατικά κινήματα του 1854 και του 1862, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες, ενώ πολλές φορές οι επαναστάτες το χρησιμοποίησαν σαν οχυρό.

Στάθηκε επιπλέον, αρωγός στη διοικούσα επαναστατική επιτροπή Ηπείρου – Θεσσαλίας όταν τον χειμώνα του 1866-67 με έδρα της το Πετρίλο, προετοίμαζε και διένειμε την επαναστατική προκήρυξη για την ένωση με την Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881, η πορεία της μονής συνεχίστηκε.

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1907) η μονή υφίσταται ως Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιάς, ενώ τα τελευταία χρόνια (από το 2008) έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια ανακαίνισης του μοναστηριού με την εγκατάσταση νέας αδελφότητας μοναχών, υπό την Ηγουμενία σήμερα του αρχιμανδρίτου Θεοκλήτου και την υποστήριξη του Σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Κυρίλλου.

Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίσης, το μοναστήρι του Πετρίλου τιμά ιδιαίτερα τον Άγιο Χαράλαμπο (10 Φεβρουαρίου), λόγω και του ιερού του λειψάνου που βρίσκεται στη μονή. Βρίσκεται στα Αργυραίικα Πετρίλου και είναι επισκέψιμο. 

Τηλ.: (+30)  6970863719 , 6978668221 ,  2441034197

Φωτο: karditsa-net.gr