ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Γρηγορίου στο Άγιον Όρος

 

Η Ιερά Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους είναι κτισμένη δίπλα στη θάλασσα, στη νοτιοδυτική πλευρά της αθωνικής χερσονήσου, ανάμεσα στις Μονές Διονυσίου και Σιμωνόπετρας και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Σύμφωνα με χειρογραφικό κώδικα, η μονή αυτή ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αιώνα (1310). Ιδρυτής της είναι ο Όσιος Γρηγόριος ο νέος, ησυχαστής μαθητής του Αγίου Γρηγορίου του Σιναΐτη του μεγάλου δάσκαλου της νοεράς προσευχής.

Ο Ρώσος περιηγητής του 18ου αι. Μπάρσκυ αναφέρει ότι η μονή ανακαινίζεται το 1500, ότι είναι η μικρότερη από τις άλλες μονές και ότι στη μεγάλη πυρκαγιά του 1761 χάθηκαν σχεδόν όλα τα κειμήλια και τα έγγραφα που υπήρχαν εκεί. Μετά ακολουθεί μία περίοδος ερήμωσης, αλλά στη συνέχεια με τη βοήθεια ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας η μονή ανοικοδομείται. Στην Επανάσταση του 1821 οι Γρηγοριάτες Πατέρες βοήθησαν πολύ τον αγώνα προσφέροντας αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Η μονή Γρηγορίου έχει 14 παρεκκλήσια, τα μισά εντός των τειχών της μονής, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτό του κτήτορος Οσίου Γρηγορίου και της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας. Η μονή έχει και 4 κελλιά στις Καρυές. 

Μέσα στο Καθολικό της μονής φυλάσσονται πολλά κειμήλια και εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζουν εκείνες του Αγίου Νικολάου, της Θεοτόκου Γαλακτοτροφούσας και της Θεοτόκου Παντάνασσας. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 297 χειρόγραφα, περίπου 4.000 βιβλία και πολλά έγγραφα.

Στη μονή σήμερα είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 70 μοναχών, η οποία γνωρίζει πνευματική άνθηση. Τις τελευταίες δεκαετίες καθοριστική υπήρξε η παρουσία και προσφορά του μακαριστού Ηγουμένου της μονής, Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη. Σήμερα, Καθηγούμενος είναι ο Αρχιμ. Χριστοφόρος.

Φωτο: athosmemory