ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΝΑΛΩΝ – ΚΑΡΥΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Η Ιερά Μονή Κανάλων στον Όλυμπο


Η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου στην Καρυά του Ολύμπου, η γνωστή μονή Κανάλων βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα στα όρια των νομών Λάρισας και Πιερίας και κατά την παράδοση ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα.

Η ονομασία της μονής ως «Κανάλων» οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον. Κοντά στη μονή πήγαζαν 4 χείμαρροι (κανάλια) οι οποίοι σχημάτιζαν ένα μικρό ποταμό. Το μοναστήρι άκμασε τον 17ο αιώνα στην Τουρκοκρατία. Ανήκε κατά διαστήματα στις Επισκοπές Πλαταμώνος και Κίτρους, ενώ σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας. Το σημερινό Καθολικό είναι κτίσμα του 1883 και έχει στέγη από σχιστολιθικές πλάκες. Αρχαιότερο είναι ένα μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου (ανάμεσα στην τραπεζαρία και στο Καθολικό) με καλά σωζόμενες τοιχογραφίες του 1696. Από τα παλιά κτίσματα σώζεται επίσης η Τράπεζα.

Έξω από τη μονή και προς τα νότια υπάρχει ο κοιμητηριακός ναός των Αγίων Πάντων. Πρόκειται για ναΰδριο, που σώζει το τοιχογραφικό του διάκοσμο, το οποίο χρονολογείται από το 1638. Τον Αύγουστο του 1903, εκδίδεται Πατριαρχικό Σιγίλλιο, με το οποίο η μονή ονομάζεται Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Μέχρι το 1930 που ερημώθηκε, λειτουργούσε ως ανδρικό μοναστήρι.

Σήμερα, από το 2000, λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και εορτάζει στην εορτή της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η περιοχή

Η μονή Κανάλων βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Απέχει από το χωριό Καρυά του νομού Λάρισας 8 χιλιόμετρα, από την Ελασσόνα 44 χλμ. και από τη Σκοτίνα Πιερίας 10 χλμ. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται τόσο από την Ελασσόνα, όσο και από την Πιερία. Ο δρόμος είναι καλός και η διαδρομή αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Τηλ. μονής: 24930-91250