ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλαιά Πεντέλη

Η ανδρική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου στην περιοχή της Παλιάς Πεντέλης ιδρύθηκε το 1578 από τον Άγιο Τιμόθεο, Επίσκοπο Ευρίπου και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η Ιερά Μονή Πεντέλης διαθέτει μουσείο και αξιόλογη βιβλιοθήκη, ενώ είναι γνωστή και για το “Κρυφό Σχολειό“. Συγκεκριμένα, στις ανασκαφείσες υπόγειες στοές της παλαιάς μονής οργανώθηκε και λειτουργεί μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην Παιδεία κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας, στην οποία αναπαρίσταται η σκηνή του Κρυφού Σχολειού και προβάλλονται οι μορφές των Διδασκάλων του Γένους και η συμβολή τους στην διάσωση των Γραμμάτων.

Η μονή υπέστη καταστροφές από τους Τούρκους, ενώ προσέφερε υπηρεσίες στην Εθνεγερσία του 1821.

Στην ανατολική πτέρυγα της μονής στεγάζεται το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το μεταβυζαντινό Καθολικό είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο και οι τοιχογραφίες του είναι διάσημων αγιογράφων, όπως του Φ. Κόντογλου.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης διαθέτει δύο παρεκκλήσια εντός αυτής (του Αγίου Παύλου και του Αγίου Τιμοθέου), καθώς επίσης και 18 μετόχια σε όλη την Αττική.

Καθηγούμενος της μονής είναι ο σεβασμιότατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης. Οι εγκαταβιούντες μοναχοί είναι 17.

Η μονή πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο και την επόμενη 16η Αυγούστου (μνήμη του κτήτορός της Αγίου Τιμοθέου), καθώς και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Απέχει περίπου 20 χλμ. από την Αθήνα.

Ωράριο λειτουργίας: 07.00-14.00, 17.00-20.00

Τηλ.: (+30) 2108041757

 

Πηγές φωτ.: vrilissia.gr, rel.gr