ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ

Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου – Άγιο Όρος

 

Σε υψόμετρο 200 μέτρων, στην περιοχή του Συγγιτικού κόλπου, σε μια γραφική και καταπράσινη τοποθεσία στα δυτικά του Άθωνα, βρίσκεται η μονή Κωνσταμονίτου (ή Κασταμονίτου), που υπάρχει από τον 11ο αιώνα.

 Στις αρχές του 14ου αιώνα πυρπολείται από τους Καταλανούς, αλλά ξανακτίζεται μετά από λίγο. Το 1351 ο αυτοκράτορας Ιωάννης Α’ ο Παλαιολόγος με χρυσόβουλο όρισε τα κτήματα του μοναστηριού. Το 1360 η πριγκίπισσα της Σερβίας Άννα η Φιλανθρωπινή και ο Γεώργιος Βράνκοβιτς έκαναν στη μονή μεγάλες δωρεές.

Κατά τα τέλη του 16ου αιώνα έπεσε σε παρακμή. Το 1820 με δωρεά της Κυρά Βασιλικής, της γυναίκας του Αλή Πασά, χτίστηκε ένα μέρος του μοναστηριού και το 1853 δύο μοναχοί από τη σκήτη του Ξενοφώντος ήρθαν και μόνασαν εκεί, ενισχύοντας οικονομικά την μονή. Το 1870 με εράνους που έγιναν στη Ρωσία ξανακτίστηκε το Καθολικό και μία πτέρυγα. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα.

Μεταξύ των κειμηλίων της μονής είναι τμήμα του Τίμιου Ξύλου, λείψανα αγίων, φορητές εικόνες, κεντητά άμφια, χρυσόβουλα, ιστορικά έγγραφα, αντικείμενα λατρείας κ.ά.

Η Μονή Κωνσταμονίτου, αν και τελευταία στην ιεραρχία των είκοσι μονών του Αγίου Όρους, τα τελευταία χρόνια με την πολυπληθή αδελφότητα που την επανδρώνει, βρίσκεται σε πνευματική άνθιση.