ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΥΡΑ-ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Το μετόχι στο άγνωστο ομώνυμο νησάκι των Σποράδων


Σε απόσταση 3,5 ναυτικών μιλίων από τις βόρειες ακτές της Αλοννήσου και προς τα βορειοανατολικά βρίσκεται το μοναστήρι της Κυρα-Παναγιάς, στο ομώνυμο όμορφο νησάκι.

Το νησί ονομάζουν έτσι κυρίως οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων και οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Το όνομα περιήλθε από το μεταβυζαντινό μοναστήρι που βρίσκεται χτισμένο στην ανατολική ακτή του νησιού και είναι αφιερωμένο στην Γέννηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και όλο το νησί ανήκει στην αγιορείτικη μονή, η οποία και το συντηρεί.

Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχουν παλαιοχριστιανικά λείψανα του 6ου-7ου αι. μ.Χ. Η εκκλησία είναι πιθανόν του 16ου αιώνα. Η Κυρα-Παναγιά σε παλαιοτέρους αλλά και σύγχρονους χάρτες σημειώνεται με το Πέλαγος ή Πελαγονήσι. Αρκετές ιστορικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι πιθανότατα αυτό ήταν το νησί, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Αλόννησο. Το νησί κατοικήθηκε από πολύ παλιά.

Το νησί της Κυρά-Παναγιάς βρίσκεται στο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και είναι ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας. Ακτοπλοϊκά, συνδέεται με πλοιάριο με την Αλόννησο.