ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΕΙΜΩΝΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Η επιβλητική Ιερά Μονή Λειμώνος στη Λέσβο

Ιδρυμένη ή μάλλον επανιδρυμένη -καθώς η παράδοση την θέλει να έχει χτιστεί στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού- από τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό, Αρχιεπίσκοπο Μηθύμνης το 1526, η ανδρική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Λειμώνος δεσπόζει στην εκκλησιαστική ιστορία της νήσου Λέσβου τους τελευταίους πέντε αιώνες, κατά τους οποίους έχει διαδραματίσει σημαντικό πνευματικό και εκπαιδευτικό ρόλο, έχοντας παράλληλα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της κεντρικής και δυτικής Λέσβου. Πανηγυρίζει στις 14 Οκτωβρίου.

Kατά την επανίδρυσή της από τον Άγιο Ιγνάτιο, η μονή αφιερώθηκε στον Tαξιάρχη Mιχαήλ. Mετά την αναγνώριση της αγιότητας του κτίτορός της, μετονομάστηκε σε μονή του Αγίου Ιγνατίου. Kαθ’ όλη την ιστορική της πορεία όμως, είναι γνωστότερη ως Ιερά Mονή Λειμώνος, μια και είναι χτισμένη στο μέσον του λιβαδιού (=λειμώνα) που χρωματίζει την γύρω βραχώδη περιοχή.

Λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της η μονή απέκτησε την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή ιδιότητα, βάσει της οποίας τέθηκε υπό την άμεση εποπτεία του Oικουμενικού Πατριαρχείου, μέχρι τα μέσα περίπου του 20ού αιώνα, οπότε και περιήλθε στη διοικητική ευθύνη της Μητροπόλεως Μηθύμνης, στην οποία και ανήκει μέχρι σήμερα.

Η Ιερά Mονή Λειμώνος ανοικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού, το οποίο είχε ερημωθεί είτε κατά την άλωση της Λέσβου από τους Oθωμανούς (1462 μ.Χ.), είτε λίγες δεκαετίες νωρίτερα, χωρίς δυστυχώς να σώζεται κανένα στοιχείο για την ίδρυση, τη λειτουργία και τη διάλυσή του.

O ίδιος ο Άγιος Ιγνάτιος αναφέρει στη διαθήκη του ότι ανοικοδόμησε τη μονή «εκ παλαιών θεμελίων» και «εξ ιδίων αναλωμάτων», έχοντας παράλληλα και τη στήριξη πολλών ευσεβών χριστιανών, όχι μόνο κατοίκων της περιοχής αλλά και ξένων, οι οποίοι συνεισέφεραν και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και με την προσωπική τους εργασία.

Τους πρώτους χρόνους μετά την ίδρυσή της συγκεντρώθηκαν στη μονή δώδεκα μοναχοί, στους οποίους συγκαταλεγόταν ο πατέρας και ο γιος του Αγίου Ιγνατίου. Αργότερα ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε και υπάρχουν μαρτυρίες ότι σε κάποιες περιόδους ξεπέρασε τους εκατόν πενήντα. Η μονή ανακαινίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.

Η καρποφορία του μοναχικού λειμώνα του Αγίου Ιγνατίου κατά τη διάρκεια των πέντε περίπου αιώνων λειτουργίας της μονής καθρεφτίζεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πλούσια βιβλιοθήκη των χειρογράφων και των εντύπων βιβλίων της (περίπου 5.000 βιβλία), καθώς επίσης και στο Αρχείο των ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων της. Κυρίως τα χειρόγραφα, αλλά και κάποια από τα έγγραφα του Αρχείου απετέλεσαν και αποτελούν αντικείμενο διεθνούς έρευνας για περίοδο μεγαλύτερη του ενός αιώνα. Πρόκειται για έρευνα, η οποία ρίχνει πολύτιμο φως στην Ιστορία της Βυζαντινής Λογοτεχνίας, του Βυζαντινού Δικαίου, αλλά και της οικονομικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ιστορίας της Λέσβου κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Στην περίφημη «Λειμωνιάδα» Σχολή δίδαξε ο ξακουστός διδάσκαλος του Γένους, Παχώμιος Ρουσάνος.

Η μονή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση της Λέσβου. Η Ιερά Μονή Λειμώνος συνεχίζει μέχρι σήμερα την πλούσια πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση στην Καλλονή και όλη τη Λέσβο και στο χώρο της στεγάζονται λαογραφικό – γεωλογικό μουσείο και γηροκομείο.

Οι εγκαταβιώντες μοναχοί είναι 5.

Το Καθολικό της μονής και ο γύρω αύλειος χώρος είναι άβατα στις γυναίκες. Εξαίρεση πραγματοποιείται κατά την πανήγυρη του κτίτορος Αγίου Ιγνατίου (14 Οκτωβρίου), οπότε επιτρέπεται η είσοδος των γυναικών στην αυλή του Καθολικού.

Περιοχή – πρόσβαση

Η Ιερά Μονή Λειμώνος βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Καλλονής με κατεύθυνση από την Καλλονή προς την Ερεσό. Η πρόσβαση στη μονή επιτρέπεται σε άνδρες και γυναίκες. Για τις γυναίκες απαγορεύεται η πρόσβαση στο Καθολικό της μονής και στη γύρω αυλή. Στη μονή υπάρχουν αρκετοί ξενώνες, όμως είναι καλύτερο να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία πριν την επίσκεψή σε αυτή.

Τηλ.: (+30) 22530 22289

 

Πηγή κειμένου: Ιστοσελίδα μονής http://84.205.233.134/index.php 

Πηγή φωτ.: diakonima.gr , apantaortodoxias.blogspot.gr