ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΜΥΡΤΙΑΣ» ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιάς κοντά στο Αγρίνιο

 

Στη μέση περίπου του παραλιμνίου δρόμου πού συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμο, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιάς. Είναι ένα πολύ σπουδαίο βυζαντινό μνημείο με ιστορία περίπου 1000 χρόνων. Τόσο το μοναστήρι, όσο και το ομώνυμο γειτονικό χωριό της Μυρτιάς, φέρουν το όνομα αυτό σύμφωνα με την παράδοση λόγω της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας που βρέθηκε ανάμεσα σε μυρτιές. Είναι χτισμένο σε μαγευτική τοποθεσία με θέα στη λίμνη Τριχωνίδα.

Στην «Ιερά Διήγηση» της μονής του Προυσού, αναφέρεται ότι στο μοναστήρι της Μυρτιάς «εχρημάτισαν ποτέ άνδρες πεπαιδευμένοι και εις την αρετήν περιβόητοι». Η επιγραφή του 1491 αναφέρεται στη μνήμη «της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας της Φανερωμένης», αλλά είναι γνωστό και ως «μοναστήρι της Μυρτιάς».

Στη μονή εγκαταβίωσε για λίγο ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Τα κτίσματα της μονής καταστράφηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943, διασώθηκε όμως το Καθολικό της που ορθώνεται στο κέντρο της αυλής, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Η αγιογράφησή του καλύπτει τη μεταβυζαντινή ζωγραφική τέχνη με παρουσία όλων των σχολών: Κρητική, Ηπειρωτική και λαϊκή τεχνοτροπία του 17ου και 18ου αιώνα. Ο Ναός είναι γεμάτος με τοιχογραφίες του 12ου και αρχών 13ου αιώνα. Η αγιογράφηση του κυρίως Ναού έγινε το 1539.

Στην εποχή της τουρκοκρατίας η μονή ήταν κέντρο παιδείας και διέθετε δίπλα στον κεντρικό ναό μια κρύπτη όπου λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό. Αυτή η κρύπτη είναι επισκέψιμη σήμερα. 

Στη δεκαετία του 1990 η μονή αναστηλώθηκε. Η Ιερά Μονή Μυρτιάς είναι ανδρική με Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ. Η εφέστιος εικόνα της μονής είναι η Παναγία “Ελπίς των απελπισμένων”. 

Η μονή πανηγυρίζει την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου), στην Σύναξη της Παναγίας Μυρτιώτισσας την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου και τον Δεκαπενταύγουστο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Επίσης, εορτάζει και στην εορτή του Παρεκκλησίου της Μεταμορφώσεως στις 6 Αυγούστου. Εκτός του Παρεκκλησίου της Μεταμορφώσεως, η μονή διαθέτει και άλλα δύο Παρεκκλήσια, του Αγίου Σωφρονίου Ιεροσολύμων και του Αγίου Αυγουστίνου Ιππώνος. 

Τηλ. μονής: 26440-51497

Email μονής: info@immyrtias.gr

Ιστοσελίδα μονής: http://www.immyrtias.gr/