ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην καρδιά της Πιερίας

 

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση «Παναγία», στα σύνορα των υπωρειών του Ολύμπου και των Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα της Κατερίνης, βρίσκεται κτισμένο το γυναικείο μοναστήρι του μεγάλου Πατέρα της Ορθοδοξίας Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Μάλιστα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής, ήταν θέλημα Θεού, «ο οικιστής του Ολύμπου», ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, να ενώσει χρονικά δώδεκα περίπου αιώνες και να συγγενέψει πνευματικά, με έναν άλλον «οικιστή της ερήμου», τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο.

Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, ιδρύθηκε το έτος 1983, σαν Ιδιωτικό Ησυχαστήριο και από το 1985 ανήκει επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης.

Το εντυπωσιακό οικοδόμημα της μονής κτίσθηκε και συνεχώς ανακαινίζεται, σε ιδιόκτητα χωράφια, που αγόρασαν οι μοναχές.

Η μονή ξεχωρίζει για το φυσικό της κάλλος εντός αυτής, όπως επίσης και για την ύπαρξη ενός μικρού ζωολογικού κήπου, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Η θέα από το μοναστήρι είναι υπέροχη. Μπροστά σου, ανατολικά, βλέπεις, όχι πολύ μακριά τις καταγάλανες και φημισμένες Πιερικές ακτές μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο, την Νύμφη του Βορρά, την όμορφη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα και στο βάθος ψυχική ανάσα προς το Άγιον Όρος. Βορειοανατολικά, ξεχύνεται η όμορφη πόλη της Κατερίνης, η καρδιά του Νομού Πιερίας, που μοιάζει να κρατά το μοναστήρι στην αγκάλη του.

Δυτικά, βλέπεις τα δασωμένα Πιέρια, με τα όμορφα χωριά, που παίρνουν μια υπερκόσμια όψη στο ξεψύχισμα του ήλιου, δίπλα στον επιβλητικό και πολυσυζητημένο Όλυμπο, που προβάλλει νοτίως της Μονής, με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του.

Ανηφορικά από το χωριό, πολύ κοντά στο μοναστήρι είναι η «Παναγία η Κονταριώτισσα», ένας μεγαλοπρεπής βυζαντινός μοναστηριακός ναός του 11ου αι. μ.Χ., που εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.

(Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας κοντά στο μοναστήρι)


Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου κτιριακά δεν έχει ολοκληρώσει το σχέδιό της, ωστόσο υπάρχουν ήδη δύο κτιριακά συγκροτήματα που ενώνονται και σχηματίζουν γωνία. Τα κοσμούν τρία βυζαντινά κατανυκτικά Παρεκκλήσια του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και των Αγίων Αποστόλων. Το Σκευοφυλάκιο, η Γραμματεία, το Ηγουμενείο, η Τραπεζαρία, το Μαγειρείο, το Αρτοποιείο (με τον παραδοσιακό φούρνο) και άλλοι βοηθητικοί χώροι και βεβαίως τα Κελλιά των Αδελφών και τα Εργαστήρια της Ιεράς Μονής, συμπληρώνουν το όμορφο νεόδμητο οικοδόμημα.

Στο μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου κοινοβιάζει πολυμελής αδελφότητα μοναζουσών, υπό την καθοδήγηση της Μοναχής Αικατερίνης, Πρώτης Καθηγουμένης και Κτήτορος της Ιεράς Μονής.

Στο κέντρο της ανατολικής αυλής είναι θεμελιωμένο από το 1987, το Καθολικό του μοναστηριού, Αγιορείτικου τύπου. Ο Ιερός αυτός Ναός, η καρδιά της Μονής, ξεκίνησε με την ευλογία του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο οποίος εξ αρχής, ονοματοθέτησε αυτόν τον Ναό προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής.

Στη μονή υπάρχει αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Δακρυρροούσας από το Άγιον Όρος.

Στο Καθολικό της μονής υπάρχουν τα Άγια Λείψανα του Οσίου Εφραίμ του Σύρου του Θαυματουργού από το 2006.

Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς τον Προστάτη της Όσιο στις 28 Ιανουαρίου, και κατά την ημέρα αυτή ιδιαίτερα, πλήθη προσκυνητών συρρέουν και προσκυνούν με πίστη τη χαριτόβρυτη εικόνα του και τα ευωδιάζοντα Άγια Λείψανά του. Ο μεγάλος ασκητής της Συρίας του 4ου αιώνα είναι επίσης γνωστός και ως ο «Άγιος των δακρύων».

Η περιοχή

Η μονή απέχει περίπου δέκα λεπτά από την Κατερίνη.

Ο διερχόμενος την Εθνική οδό από την Θεσσαλονίκη θα διέλθει την σήραγγα Κατερίνης (υπόγεια διάβαση) και μετά από 8 χλμ περίπου ακολουθεί την πινακίδα προς Ν. Έφεσσο (δεξιά της Εθνικής οδού). Από εκεί ακολουθεί την πινακίδα προς Κονταριώτισσα, φθάνοντας στο χωριό.

Επίσης, αυτός που διέρχεται την Εθνική οδό Αθηνών (προς Θεσσαλονίκη), ακολουθεί την πινακίδα προς τον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου (δεξιά της Εθνικής Οδού) και διερχόμενος τα χωριά Πλατανάκια, Δίον, Καρίτσα φθάνει στο χωριό της Κονταριώτισσας (αριστερά), και συνεχίζει προς το μοναστήρι.

Ο ερχόμενος από την πόλη της Κατερίνης ακολουθεί τις πινακίδες με κατεύθυνση προς Δίον έως ότου φθάσει στο χωριό Κονταριώτισσα.

Χειμερινό ωράριο: Η πύλη ανοίγει στις 9:00 και κλείνει στις 18:30 (κλειστή τις ώρες 13:00 έως 15:00)

Θερινό ωράριο: Η πύλη ανοίγει στις 8:30 και κλείνει στις 20:00 (κλειστή τις ώρες 14:00 έως 17:00).

Κονταριώτισσα Πιερίας Τ.Κ. 60100

Τηλ.:  (+30) 23510-51591 (Ώρες επικοινωνίας 10:00 – 14:00)

Πηγή:    Ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής   imociosefraimsyr.gr


https://www.youtube.com/watch?v=to3erl7uZdc