ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ

Ένα σπουδαίο βυζαντινό μοναστήρι κοντά στην Οινόη

Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, βορειοδυτικά της Ελευσίνας και των Μεγάρων, στα όρια των νομών Αττικής και Βοιωτίας, βρίσκεται η γυναικεία βυζαντινή Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου.

Πολύτιμη πηγή για το μοναστήρι αποτελεί ο βίος του Οσίου Μελετίου του Νέου, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής τόσο της μονής όσο και πολλών άλλων ναών της περιοχής.

Ο Όσιος Μελέτιος γεννήθηκε το έτος 1035 μ.Χ. στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ήταν πολύ ενάρετοι και ονομάζονταν Ιωάννης και Σοφία. Έφυγε από το πατρικό του σπίτι έχοντας μοναχικό πόθο και πορεύθηκε για την Κωνσταντινούπολη, αργότερα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα έφθασε στην Θήβα, στη Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου (σήμερα ενοριακός ναός). Στη συνέχεια βρέθηκε στην Ιερά Μονή Σαγματά και αργότερα στον Κιθαιρώνα, όπου έκτισε το μοναστήρι του.

Ο Όσιος Μελέτιος, αφού έλαμψε δια της πνευματικής του ασκήσεως, απεβίωσε ειρηνικά το 1105, σε ηλικία εβδομήντα ετών. Η Κάρα του βρίσκεται μέχρι σήμερα στο μοναστήρι.

Το βυζαντινό Καθολικό της μονής είναι ναός, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο με προσαρτημένο παρεκκλήσιο. Χρονολογείται στον 12ο αιώνα.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει την 1η Σεπτεμβρίου (στην εορτή του Οσίου Μελετίου) και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων. Ηγουμένη είναι η Γερόντισσα Βερονίκη.

Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στην Οινόη (Βίλια), στο μέσο της Ε.Ο. Αθηνών-Θηβών.

Τηλ.: (+30) 2263051380 ,  2263051240

 

Πηγές: Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων, Εθνικό Ίδρυμα Μελετών eie.gr