ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΩΤΙΣΣΑΣ – ΞΑΝΘΗ

Το μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας στη Ξάνθη

 

Βορειοανατολικά της Ξάνθης, λίγο έξω από την πόλη, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, σε εξαιρετικά θαυμάσια θέση με θέα προς τον κάμπο της Ξάνθης, πάνω ακριβώς από την συνοικία Σαμακώβ, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας.

Το μοναστήρι αυτό ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο –αν και το Καθολικό του είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου– γίνεται τύπος πανθρακικού προσκυνήματος. Χιλιάδες πρoσκυνητές όλη την νύκτα της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ανήμερα προσέρχονται για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και να ζητήσουν την μεσιτεία της προς τον Υιό της και Θεό μας.

Ως κτίσμα το μοναστήρι, όπως είναι σήμερα, κτίσθηκε το 1841 επί της εποχής του αειμνήστου μητροπολίτου Ξάνθης Ευγενίου. Οι δαπάνες καλύφθηκαν κυρίως από χρήματα που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι της Ξάνθης με εράνους. Πάντως, το μοναστήρι της Αρχαγγελιώτισσας προϋπήρχε στην ίδια θέση τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα και καταστράφηκε από δύο φοβερούς σεισμούς που έπληξαν το μοναστήρι και την πόλη το 1829.

Το 1913, κατά την πρώτη Βουλγαρική Κατοχή, τα κειμήλια της μονής αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Σόφια. Το μοναστήρι μετά την απελευθέρωση του τόπου από τους Βουλγάρους (1919) προσέφερε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε χωράφια για την αποκατάσταση των ακτημόνων προσφύγων, αλλά τόσο πολύ αποδυναμώθηκε που δεν μπορούσε πλέον να συντηρεί μοναχούς.

Όταν ήλθε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Αντώνιος (1954), από τα πρώτα του μελήματα ήταν να φροντίσει να αναλάβει η μητρόπολη τη μονή και να την αναστηλώσει.

Η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα είναι στήριγμα τόσο των χριστιανών προσκυνητών της, όσο και αρκετών μουσουλμάνων της περιοχής.

Σήμερα, η μονή είναι ανδρική και στην ανατολική της πτέρυγα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Ξάνθης.

Εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και στις 15 Αυγούστου.

Τηλ. μονής: (+30) 25410 29799


Πηγές: athosmemory.gr , im-xanthis.gr (Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου)