ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μάκρη του Έβρου

Κοντά στην όμορφη παραλία της Μάκρης, πλησίον των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρουπόλεως – Κομοτηνής, βρίσκεται η μεγάλη γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστής ως Παναγίας του Έβρου.

Τον Ιούλιο του 1974, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) Άνθιμος παρατήρησε ότι εντός των ορίων της επαρχίας του, δεν υπήρχε μοναστήρι ούτε καν μετόχι άλλης μονής.

Η ανάγκη για σύσταση μίας μονής με μοναστική αδελφότητα, ώθησαν τον ποιμενάρχη να προβεί στην ανέγερση του Καθολικού της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο κτήμα της Μάκρης που ήταν ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η επωνυμία της «Παναγία του Έβρου», οφείλεται στο Μητροπολίτη, ο οποίος για να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, της έδωσε ως προσωνύμιο, το όνομα του τόπου. Μεταξύ 1978 – 1981, αποπερατώθηκαν οι βασικοί χώροι και το Καθολικό που πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο και στο οποίο βρίσκεται η εφέστιος εικόνα της «Παναγίας του Έβρου», που φιλοτεχνήθηκε επάνω σε ξύλο παλαιότερης κατεστραμμένης αγιορείτικης εικόνας. Κατόπιν προσκλήσεως, ήλθαν από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Θεσσαλονίκης, το 1983, οι πρώτες μοναχές και επάνδρωσαν το νέο πνευματικό φυτώριο του Έβρου.

Τα ασκούμενα παραδοσιακά διακονήματα των 40 και πλέον μοναζουσών είναι η αγιογραφία, η ιεροραπτική, η εκκλησιαστική κεντητική, η κατασκευή μοσχοθυμιάματος και μικροαντικειμένων και η κηροπλαστική. Η μονή συνδέεται με Ιερές Μονές ομόδοξων χωρών Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Συρίας, Λιβάνου και φιλοξενεί τις εξ αυτών μοναχές προς εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της βυζαντινής μουσικής και των ενεργών διακονημάτων της.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Έβρου, αν και νεοσύστατη δεν υστερεί καθόλου σε πνευματική περιουσία αφού με μέριμνα του οικείου επισκόπου, στο κειμηλιο-φυλάκειό της έχουν αποθησαυρισθεί ιερά λείψανα των Αγίων: Ιακώβου του Αδελφοθέου, Αποστόλων Παύλου, Ανδρέου και Φιλίππου, Μ. Αντωνίου, Μ. Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου, Ιωάννου Χρυσοστόμου, Μ. Αθανασίου, Γεωργίου Τροπαιοφόρου, Χαραλάμπους, Παντελεήμονος, Μηνά, Ιωάννου Ελεήμονος, Συμεών Στυλίτου, Σάββα Ηγιασμένου, Πολυκάρπου, Γρηγορίου Παλαμά, Δαβίδ εν Θεσσαλονίκη, Νεκταρίου Πενταπόλεως, Σεραφείμ του Σάρωφ, Αρσενίου εκ Φαράσων, των Αγίων Γυναικών Αικατερίνης, Βαρβάρας, Παρασκευής, Κυριακής, Ευφημίας, Άννας κ.α.

Ξεχωριστές στιγμές και ευλογίες για τη μονή ήταν όταν τα Χριστούγεννα του 1987 φιλοξενήθηκαν τα Τίμια Δώρα των μάγων που ήλθαν από την Ιερά αγιορείτικη Μονή του Αγίου Παύλου. Σε επόμενη επίσκεψη Αγιορειτών πατέρων ήλθε το δεύτερο σε μέγεθος τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, από τη Μονή Χιλανδαρίου, ενώ λίγο αργότερα ήλθε η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, από τη Μονή Βατοπαιδίου.

ΤΗΛ.: 25510-71263

Πηγή φωτο: Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και Σαμοθράκης,  e-evros.gr