ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης στη Σητεία Κρήτης


Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης Τράχηλα στη Σητεία του Λασιθίου της Κρήτης βρίσκεται στην άκρη μιας απόκρημνης περιοχής ανάμεσα στο Ακρωτήριο του Τράχηλα και της Μπαμπακιάς, περίπου 1,5 χλμ. από την θάλασσα και 8 χλμ. δυτικά της Σητείας. Είναι κτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή μέσα στο μικρό φαράγγι των Αγίων Πάντων, ιδανική για μια εύκολη φυσιολατρική διαδρομή. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν πολλές σπηλιές, όπου διέμεναν οι ερημίτες της μονής.

Στο κέντρο της μονής βρίσκεται ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και στον Άγιο Γεώργιο (3 Νοεμβρίου). Το Καθολικό είναι γεμάτο με πολύ παλιές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται στο 1455, αλλά έχουν υποστεί φθορά από μεταγενέστερη πυρκαγιά που προκάλεσαν οι Τούρκοι. Τριγύρω υπάρχουν νεώτερα μικρά κτίρια, όπου διαμένουν οι προσκυνητές το Δεκαπενταύγουστο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας μικρός ιδιότυπος οικισμός.

Το όνομα της το οφείλει στην εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε σε μια μικρή σπηλιά, στο «Σπήλιο του Ασκητή», δίπλα στην εκκλησία, η οποία πλέον πλαισιώνεται από το ιερό του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε ένας βοσκός βρήκε μια μικρή εικόνα της Παναγίας στη σπηλιά και την φύλαξε στο σακούλι του, μαζί με το κολατσιό του. Αφού τη μετέφερε σπίτι του, είπε στη γυναίκα του να ανοίξει την τσάντα για να δει κάτι, η γυναίκα βρήκε μόνο το φαγητό. Πράγματι, την επόμενη μέρα, ο βοσκός ξαναεπισκέφτηκε τη σπηλιά και είδε ότι η εικόνα είχε φανερωθεί στο ίδιο σημείο (Φανερωμένη). Την ξαναπήρε, αλλά το ίδιο επαναλήφθηκε και τις άλλες δύο μέρες. Τότε κατάλαβε πως ήταν θέλημά της Παναγίας να βρίσκεται εκεί ψηλά και ειδοποίησε δύο μοναχούς, οι οποίοι έκτισαν το μοναστήρι εκεί. Ακόμη και σήμερα η εικόνα υπάρχει στο μέρος αυτό.

Σήμερα το μοναστήρι υπάγεται στην ενορία της Σκοπής και είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο. ΤοΝ Δεκαπενταύγουστο κατακλύζεται από προσκυνητές. Τότε, γίνεται και η λαμπρή τελετή μεταφοράς της εικόνας της Παναγιάς, της «Φανερωμένης», που φυλάσσεται όλο το χρόνο στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σκοπής. 


Πηγή: cretanbeaches.com