ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ ΡΑΨΑΝΗΣ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσας στη Ραψάνη του Δήμου Τεμπών

Το 1997 στη Ραψάνη του νομού Λάρισας, ιδρύθηκε η Ιερά Μονή (Ιερό Ησυχαστήριο) της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, ύστερα από προτροπή του μακαριστού γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεϊτη και Αριζονίτη.

Το 1997 η μακαριστή γερόντισσα Εφραιμία και η Ηγουμένη μοναχή Μαρία ήρθαν στη Ραψάνη από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Πηλίου. Ένας από τους λόγους της εγκατάστασης αυτής ήταν ότι από το μέρος αυτό στη Ραψάνη πέρασε και δίδαξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Το μοναστήρι είναι αρκετά φιλόξενο και περιποιημένο. Ξεχωρίζει το κύριο οικοδόμημα, όπου στεγάζονται το Καθολικό της μονής, που τιμάται στην Αγία Ταβιθά, καθώς και τα κελιά με το αρχονταρίκι.

Τα τελευταία χρόνια χτίζεται το νέο Καθολικό της μονής (που θα είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου) και ο υπόγειος ναός του τιμάται στον Άγιο Παντελεήμονα.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο και σήμερα έχει 4 μοναχές. Επίσης, πανηγυρίζει την Κυριακή του Θωμά την εορτή την Παναγίας Γλυκοφιλούσας, όπως συμβαίνει στην Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους, όπου βρίσκεται η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή στο μέσο του δρόμου, ο οποίος οδηγεί από την Εθνική Οδό προς την Ραψάνη, κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών.

Η μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Από τις 12:00 έως τις 17:00 παραμένει κλειστή.

Τηλέφωνα μονής: (+30)  2495061010  και   2495061601