ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΛΙΠΕΤΡΑΣ – ΒΕΡΟΙΑ

Το μοναστήρι του Μακεδονικού Αγώνα στον Αλιάκμονα

 

Η ανδρική Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Καλλίπετρας βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία στον Αλιάκμονα, αρκετά κοντά στην Ιερά Μονή Τιμίου Πρόδρομου στη Σκήτη της Βέροιας. Τιμάται στο Γενέσιο της Θεοτόκου και η ονομασία «Καλλίπετρα» (όμορφη πέτρα) προέρχεται από τον βράχινο όγκο που την σκιάζει. Ξεχωρίζει στη μονή η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Καλλίπετρας είναι ιδιαίτερα ιστορικό μοναστήρι, με παλαιότερη πληροφορία ύπαρξης προ του 1100. Το μοναστήρι γνώρισε μεγάλη άνθιση μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, μάλιστα στα μέσα του αριθμούσε 37 μοναχούς.

Η μονή υπήρξε όμως και μαρτυρική. Το 1822 καταστράφηκε ολοσχερώς και κατά την καταστροφή εκείνη εκτελέστηκαν δια αποκεφαλισμού οι μοναχοί. Το 1907, στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, επειδή η μονή βοηθούσε τους Έλληνες, εκτελέσθηκε ο προηγούμενος της Μονής παπα-Σταύρος και ο συνοδός του, καθώς και ο Ηγούμενος Ιγνάτιος με τον συνοδό του δια διαμελισμού.

Το 1941 ένας επίδοξος βοσκός έκαψε τα σημαντικής αξίας διασωθέντα κτίρια και την εκκλησία. Σώζεται από την εποχή εκείνη μόνον το οστεοφυλάκιο με λείψανα περίπου 120 μοναχών.

Η μονή πρόσφατα ανακαινίστηκε και λειτουργεί με Ηγούμενο τον π. Παλαμά Κυριλλίδη. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Βρίσκεται στη Σκήτη Βεροίας, στην περιοχή Ράχη, στην κοιλάδα του Αλιάκμονα, με υπέροχη θέα στον ποταμό. Είναι επισκέψιμη καθημερινά, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Τηλ.: (+30) 6977246785

Ιστοσελίδα μονής: www.imkallipetras.gr