ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης Κόνιτσας Ιωαννίνων

 

Η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και μόλις 300 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε μια κατάφυτη περιοχή στη συμβολή δύο ποταμών.

Κτίστηκε από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’ τον Πωγωνάτο (668-685μ.Χ.) και είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Ελλάδα. Μοιάζει με φρούριο με τα ψηλά τείχη που το περιβάλλουν και τον τρούλο των 15 μέτρων.

Λέγεται «Μολυβδοσκέπαστη» διότι ολόκληρη η στέγη του Ναού ήταν σκεπασμένη με φύλλα μολυβιού. Το μολύβι το πήραν οι Τούρκοι για να κάνουν βόλια και έμεινε έκτοτε η ονομασία χωρίς σήμερα να είναι σκεπασμένη με μολύβι.

Από το 1300 μ.Χ. λειτουργούσε και ως σχολή χειρογράφων. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας βρισκόταν εκεί το κρυφό σχολειό της περιοχής. Τον 20ο αιώνα υπέστη πολλές λεηλασίες από τους Ιταλούς και το 1943 βομβαρδίστηκε από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και το συγκρότημα των κελιών της καταστράφηκε.

Ο μεγαλύτερος θησαυρός της μονής είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας. Έχει την προέλευσή της από τον Αυτοκράτορα και ιδρυτή της. Τα θαύματά της είναι πολλά και κυρίως σε άτεκνα ζευγάρια που απέκτησαν παιδιά.

Από το 1988 αποτελεί ενεργό μοναστήρι με τέσσερις, σήμερα, μοναχούς και μεγάλη κοινωνική προσφορά, καθώς και αφοσίωση στην ορθόδοξη πατερική παράδοση.

Στην αυλή του μοναστηριού, πίσω από το Ιερό, υπάρχει ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Σεβαστιανού (+1994), πρωτοστάτη του αγώνα για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Εορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου γίνεται αγρυπνία παρουσία χιλιάδων προσκυνητών.

Τηλ. μονής: 26550-24175