ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας και ο τάφος της γερόντισσας Μακρίνας

 

Μετόχι της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους, η Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Πηλίου ιδρύθηκε το 1961, όταν επτά μοναχές εγκαταστάθηκαν στις Σταγιάτες Πηλίου, με επικεφαλής την οσιότατη μακαριστή γερόντισσα Μακρίνα (+1995).

Τότε η μεγάλη σύγχρονη μορφή της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ο καταγόμενος από την Μαγνησία μακαριστός γέροντας της Μονής Φιλοθέου π. Εφραίμ Αριζονίτης (+2019), ανέλαβε τις 7 μοναχές υπό την πνευματική του καθοδήγηση. Ο γέροντας Εφραίμ μαζί με την γερόντισσα Μακρίνα, για τη νέα εγκατάστασή τους ανάμεσα στην Αττική και στο Πήλιο, επιλέγουν το Πήλιο. Έτσι, ο γέροντας μαζί με τις επτά μοναχές έρχονται στην Πορταριά του Πηλίου, στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στην σημερινή μονή, η οποία ήταν η οικία ενός Άγγλου και η οποία τους παραχωρήθηκε.

Η γυναικεία αδελφότητα της μονής, από το 1986, συνέβαλε επίσης αποφασιστικά στην αναστήλωση και συντήρηση της σημαντικής Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Σήμερα οι μοναχές στη μονή του Πηλίου είναι περίπου 20 και μέσα από την πνευματική καθοδήγηση της νέας γερόντισσας Θεοφανώ, υποδέχονται κόσμο από όλη την Ελλάδα.

Το φιλόξενο μοναστήρι ακολουθεί το αγιορείτικο τυπικό και αποτελεί πνευματική όαση στο σημερινό κόσμο. Η αρχιτεκτονική του δοµή εκφράζει τη σύγχρονη αντίληψη του µοναστηριακού βίου.

Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και στις 20 Ιουνίου.

Η περιοχή

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Οδηγήτριας απέχει 12 χλμ. από το Βόλο και βρίσκεται πολύ κοντά στην Πορταριά του Πηλίου, 500 περίπου µέτρα απ’ αυτήν, σε υψόµετρο 620 µ. µε θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό.

Τηλ. μονής: (+30) 2428099146  ,  2428099140