ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας στην Αργιθέα Αγράφων

 

Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά του νομού Καρδίτσας, διακρίνουμε την ανδρική Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σπηλαιωτίσσης.

Ανάμεσα στις πλαγιές με τα έλατα μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων και η θέα ψηλά από το δρόμο είναι εξαιρετική. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή. Το σπουδαίο μοναστήρι της Σπηλιάς, βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, σε ύψος 900 μ.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ναοί. Ο μικρότερος, σταυροειδούς ρυθμού με υπερυψωμένη στέγη, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι και ο παλαιότερος. Ο μεγάλος ναός (Καθολικό) της Ζωοδόχου Πηγής έχει κτισθεί το 1736 και είναι τρίκλιτη βασιλική με περίτεχνο ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του 1779.

Στα θεμέλια του μοναστηριού βρίσκεται η ιερή σπηλιά όπου σύμφωνα με την ιερά παράδοση οι κτήτορες του μοναστηριού βρήκαν το 1064 μ.Χ., μετά από αποκάλυψη της Παναγίας στον ύπνο τους, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σπηλιώτισσας. Αυτοί ήταν δύο αδέρφια μοναχοί της περιοχής των Αγράφων, οι οποίοι στο δρόμο του ταξιδιού τους για να επισκεφθούν και να προσκυνήσουν στα Ιεροσόλυμα, ύστερα από την καθοδήγηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, βρήκαν σε μια σπηλιά την ιερά εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι αγιογραφημένη από τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. 

Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια στην Ιερά Μονή Σπηλιάς, αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η επαναστατική κυβέρνηση στα 1867 είχε την έδρα της στην Ιερά Μονή Σπηλιάς.

Στη μονή υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ιερά λείψανα των παρακάτω Αγίων:

Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας, Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Λουκά, Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου & Βαρνάβα, Αγίου Γεωργίου εν Ιωαννίνοις, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης, Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου, Αγίου Δημητρίου Μυροβλήτου, Αγίου Λαζάρου τετραημέρου, Αγίας Μαρίνης, Αγίου Απoστόλου Ιακώβου Αδελφοθέου, Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πρωτοκλήτου και Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λυών.

Στο μοναστήρι διαμένει τα τελευταία χρόνια αδελφότητα μοναχών με Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, ο οποίος αγωνίζεται με ζήλο για την επάνδρωση και την ανακαίνισή της. Το μοναστήρι ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και εορτάζει στις θεομητορικές εορτές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής.

Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο, αν και ο δρόμος είναι σχετικά δύσβατος. Πάντως, η χάρη της Παναγίας Σπηλιώτισσας και η ομορφιά του τοπίου των Αγράφων αποζημιώνουν τον επισκέπτη – προσκυνητή.

Ωράριο λειτουργίας:

Θερινή περίοδος 06:00 – 12:30 και 14:00 – 21:00  

Χειμερινή περίοδος 08:00 – 12:30 και 15:00 – 17:00 (Κάθε Πέμπτη κλειστά)

Τηλ. μονής: 24450-31739 , e-mail: info@monispilias.gr

Ακολουθεί βίντεο της μονής από την υπέροχη εκπομπή της ΕΡΤ3 «Ιερά Μονοπάτια»:

https://www.youtube.com/watch?v=K9w6xrjThLY