ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου – Το γυναικείο μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου

Σε μια όμορφη τοποθεσία, δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κωμόπολης του Σοχού του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε μια πλαγιά του Βερτίσκου, βρίσκεται το επιβλητικό γυναικείο μοναστήρι «Παναγία η Θεοσκέπαστος», αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού είναι μετόχι (δηλαδή εξαρτάται διοικητικά και πνευματικά) της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Τον Μάιο του 1993 άρχισε η ανοικοδόμηση της μονής. Σε διάρκεια ενός έτους ολοκληρώθηκε η μια πτέρυγα της μονής, η οποία περιλαμβάνει το ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το συνοδικό ή αρχονταρίκι, τράπεζα, κουζίνα και τα κελιά για τις μοναχές.

Κτήτορας και Πνευματικός της μονής υπήρξε ο μακαριστός και οσιότατος πρώην ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, Αρχιμ. Γρηγόριος. Το εργατικό προσωπικό αποτελούν οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου. Η λειτουργία της μονής άρχισε τον Ιούλιο του 1994, οπότε εγκαταστάθηκαν μόνιμα οι πρώτες αδελφές. Ηγουμένη είναι η μοναχή Ευσεβία.

Η μονή πανηγυρίζει στο Γενέσιο της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο στην πανήγυρη της μονής τον Σεπτέμβριο έρχεται η ιερά εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Ο Σοχός απέχει περίπου 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Τηλ.: (+30) 2395023288

 

Πηγή: Ιστολόγιο Φλόγα Κυρίου