ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΥΣΣΙΑΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βύσσιανης Μετοχίου

 

Δέκα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Σερρών και δύο χλμ. από τον οικισμό του Μετοχίου, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, στο βάθος μιας χαράδρας, βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή της Παναγίας της Βύσσιανης.

Η μονή πήρε το όνομά της από ένα χωριό που βρίσκεται κοντά της και ονομάζεται Βύσσιανη. Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1916 από τον βουλγαρικό στρατό και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά του.

Η Ιερά Μονή Βύσσιανης ιδρύθηκε το 1972. Η πρώτη μοναχή που εγκαταστάθηκε ήταν η Πελαγία από την Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Δράμας. Τη σημερινή της μορφή (Καθολικό, παρεκκλήσι, τραπεζαρία, έκθεση εργόχειρων, κελιά μοναχών) απέκτησε έπειτα από προσπάθειες ετών.

Στην περιοχή αυτή υπήρχε παλαιότερα ναός και είχε άλλοτε κτήματα η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.

Το αγίασμα της μονής, επί σειρά ετών αποξηραμένο, ως θαύμα της Παναγίας, την παραμονή της εορτής της (14 Αυγούστου 1996) άρχισε να αναβλύζει ασταμάτητα. Στη μονή αυτή βρίσκεται και η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας Βύσσιανης. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι αυτήν την εικόνα τη βρήκε ένας γεωργός, όταν έβλεπε επί τέσσερις νύχτες στο μέρος αυτό ένα μυστηριακό φως.

Στη μονή λειτουργεί εκθετήριο με αγιογραφικά είδη και χειροποίητα αντικείμενα. Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και της Ζωοδόχου Πηγής. Ηγουμένη είναι η γερόντισσα Ισιδώρα.

Ώρες επισκέψεων: 07:30-13:00 και 17:00-20:00

Τηλ.: (+30) 2321062502


Πηγές: serres.gr , naserron.gr , athosmemory.gr