ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΙΝΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Το ιστορικό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσίνου

 

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσίνου βρίσκεται στην επαρχία της Καλαμπάκας Τρικάλων, σε ύψος 680 μέτρων. Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι με σπουδαία αρχιτεκτονική, που υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα, από τον 14ο αιώνα. Ύστερα από μια περίοδο ερήμωσης σχεδόν όλο τον περασμένο αιώνα και ύστερα από τις καταστροφές που υπέστη -κυρίως τα χρόνια του εμφυλίου- τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ξανά ζωή μετά την εγκατάσταση του μοναχού π. Ιωάννη.

Ο ακούραστος π. Ιωάννης Παλαντζάς έχει αναλάβει την ανακαίνιση της ιστορικής αυτής μονής με υπόδειξη της Παναγίας. Από το παλαιό μοναστήρι σώζονται οι επιβλητικοί εξωτερικοί τοίχοι των κελιών, καθώς και οι στοές στην είσοδο τους στη δυτική πλευρά. Στη νότια πλευρά σώζεται μεγάλο τμήμα, πιθανότατα των βοηθητικών χώρων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί αρκετά νέα κτίρια και πρόσφατα έγινε η τελετή των θυρανοιξίων του νέου παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται στο καινούριο κτιριακό συγκρότημα με τα κελιά και το ηγουμενείο, δίπλα από το Καθολικό της μονής, που τιμάται στην Παναγία.

Τη φροντίδα όλων των ακολουθιών αλλά και των έργων που συνεχίζονται στο μοναστήρι της Παναγίας Χρυσίνου έχει ο π. Ιωάννης, ο οποίος παρά τα προβλήματα υγείας του, έχει ξανακάνει το μοναστήρι έναν όμορφο χώρο ησυχασμού, όπου οι προσκυνητές μπορούν να βρουν πνευματική γαλήνη και βοήθεια.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσίνου βρίσκεται στο χωριό Αμπέλια Κλεινού Καλαμπάκας, ελάχιστα χιλιόμετρα δυτικά των Μετεώρων. Πανηγυρίζει στην Απόδοση της εορτής της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου.

Τηλ.: (+30) 2432088121 , 6973410830


Πηγή φωτ.: larisanew.gr , romfea.gr