ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ – ΣΙΦΝΟΣ

Το παλιό μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίφνο

Στο νησί των Κυκλάδων με τις 370 εκκλησίες, τη Σίφνο, κοντά στην Απολλωνία και λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό, βρίσκεται το υπέροχο βραχώδες ακρωτήρι της Χρυσοπηγής, στο οποίο υπάρχει το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής του 17ου αιώνα.

Το Καθολικό (ναός) είναι μια βασιλική με κυλινδρικό θόλο και εσωτερικούς τοίχους που σχηματίζουν μια αψίδα. Το δάπεδο είναι μαρμαρόστρωτο. Διαθέτει επίσης υπέροχο τέμπλο.

Η Παναγία η Χρυσοπηγή είναι η Πολιούχος του νησιού, καθώς η θαυματουργή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής βρέθηκε στο σημείο αυτό από ψαράδες την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Κανονικά εορτάζει την Πέμπτη μέρα μετά το Πάσχα (στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής), όμως στη Σίφνο η Παναγία η Χρυσοπηγή τιμάται πανηγυρικά την ημέρα της Ανάληψης του Κυρίου, δηλαδή 40 μέρες μετά το Πάσχα. Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλος εορτασμός, γνωστός σε όλες τις Κυκλάδες, όπου η ιερά εικόνα της Παναγίας έρχεται ακτοπλοϊκώς με το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι των Καμαρών και συγκεκριμένα από το σπίτι στο οποίο φυλασσόταν για ένα ολόκληρο χρόνο.

Σε ένα από τα κελιά του μοναστηριού έζησε για λίγο διάστημα και ο καταγόμενος από τη Σίφνο, ποιητής Αριστομένης Προβελέγγιος.

Ανατολικά του μοναστηριού, στο οποίο παλιά εγκαταβιούσαν μοναχές και τώρα δέχεται προσκυνητές, υπάρχει η παραλία του «Αποκοφτού» με τα γαλαζοπράσινα νερά. Κοντά βρίσκεται και η γνωστή παραλία του Πλατύ Γιαλού.

Τηλ.: (+30) 22840-71482  & 22840-32032 

Πηγή φωτο: sifnos.gr