ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το έτος 1743 από τον Λευκαδίτη Ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο.

Η ανδρική αυτή μονή σύντομα στελεχώθηκε από είκοσι μοναχούς και ανέπτυξε μια σημαντική λατρευτική, ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση και προσφορά στην Κερκυραϊκή κοινωνία.

Την ευοίωνη εξέλιξη της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας ανέκοψε η πυρπόληση που υπέστη από τους Γάλλους το έτος 1798. Λίγα χρόνια αργότερα η θαυματουργική εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας έδωσε δύναμη στους μοναχούς να αγωνιστούν για την ανακαίνισή της. Το κάλυμμα και το περίβλημα της Εικόνας, η οποία βρίσκεται στο δεξιό προσκυνητάρι, είναι δωρεά του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από τη Ρωσία.

Το έτος 1801 εγκαινιάστηκε ο ναός από τον πρώτο Μητροπολίτη Κερκύρας, μετά την ανασύσταση του επισκοπικού θρόνου, Ιερόθεο (1800-1813). Ξεχωρίζει ακόμη το πυργώδες καμπαναριό στην είσοδο της μονής.

Ιδιαίτερες σχέσεις με τη μονή, την οποία ποικιλοτρόπως ευεργέτησε, ανέπτυξε η οικογένεια Καποδίστρια και ο ίδιος ο Ιωάννης (πρώτος Κυβερνήτης του Νεοελληνικού Κράτους). Στη μονή, μάλιστα, σώζονται πολλές δωρεές. Εκεί υπάρχουν οι τάφοι του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια (πατέρα του Κυβερνήτη), του Αυγουστίνου Καποδίστρια (αδελφού του Ιωάννη) και του ιδίου του Ιωάννη Καποδίστρια.

Επίσης, στη μονή υπάρχουν οι τάφοι του ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως Φώτου Τζαβέλλα, του Ανδρέα Μουστοξύδη, άλλων επωνύμων προσώπων του 19ου αι., των περισσοτέρων Μητροπολιτών Κερκύρας μετά την ανασύσταση του επισκοπικού θρόνου, των περισσοτέρων αδελφών της μονής και τέλος του μεγάλου Κερκυραίου θεολόγου π. Γεωργίου Μεταλληνού. 

Ιερά παρακαταθήκη της μονής αποτελούν τεμάχια Ιερών Λειψάνων, με κορυφαίο μεγάλο τμήμα από την ωμοπλάτη του Αγίου Χαραλάμπους. Στη μονή σώζονται ακόμη αξιόλογες εικόνες και δημιουργίες εκκλησιαστικής τέχνης μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

Στη μονή ανήκει ως μετόχι και το μοναστήρι της Παναγίας Ευαγγελίστριας Ευρωπούλων. Η Ιερά Μονή Πλατυτέρας πανηγυρίζει την 15η Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Περιοχή

Το σημαντικό αυτό προσκύνημα βρίσκεται στο ομώνυμο προάστειο Πλατυτέρας, στο τέλος της σημερινής οδού Ιουλίας Ανδρεάδη, ένα χιλιόμετρο περίπου από το ιστορικό κέντρο της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας.

Τηλ.: (+30) 26610 37839

ΠΗΓΗ: imcorfu.gr , ecclesia.gr