ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ – ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ

H Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Αγίου Πνεύματος Σερρών

 

Στη βόρεια πλευρά του χωριού Άγιο Πνεύμα του νομού Σερρών, ψηλά σ’ ένα καταπράσινο λόφο με ωραία θέα στον κάμπο, δεσπόζει η πανέμορφη γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία. Κτισμένος ο πρώτος ναός από το έτος 1900, ερειπώθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Το σημερινό Καθολικό, κτισμένο στα αγιορείτικα πρότυπα, διατήρησε από τον παλαιό ναό μόνο δύο τοίχους.

Το έτος 1990 ξεκίνησε από μια ομάδα μοναζουσών η προσπάθεια δημιουργίας οργανωμένης γυναικείας Ιεράς Μονής, με ανόρθωση των ερειπίων και δημιουργία νέων κτισμάτων, για να αποκτήσει, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τη σημερινή της μορφή. Σήμερα αριθμεί περίπου 10 μοναχές, οι οποίες ασχολούνται με το εργόχειρο (χρυσοκέντημα, αγιογράφηση κ.λ.π.).

Στο παρεκκλήσι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει ακριβές αντίγραφο της ομώνυμης θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Στα κειμήλια της μονής, εκτός από το ιερό εικόνισμα της Παναγίας, συγκαταλέγονται ιερά Λείψανα, μεταξύ των οποίων του Aγίου Γρηγορίου του E’, του Αγίου Nικολάου του Πλανά και της Αγίας Φιλοθέης της Aθηναίας.

Στο κέντρο της εσωτερικής αυλής υπάρχει ένα σιντριβάνι που ομορφαίνει περισσότερο τον ήδη καλαίσθητο χώρο με τα πολλά δένδρα και λουλούδια. Επίσης, δίπλα στη μονή υπάρχει λόφος που αναπαριστά τον Γολγοθά. Εξωτερικά η μονή θυμίζει φρούριο.

Το μοναστήρι βρίσκεται 8 χλμ. ανατολικά της πόλης των Σερρών και διοικητικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών.

Πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου στη μνήμη του Προφήτη Ηλία (η μεγάλη πανήγυρη) και στις 24 Σεπτεμβρίου στην εορτή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Ηγουμένη από το 2013 είναι η μοναχή Χριστονύμφη.

Ώρες επισκέψεως: 08:30-12:00 και 16:00-19:30

Τηλ.: (+30) 23210 91360


Πηγές: naserron.gr , athosmemory.gr