ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Το παλιό κτίσμα της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Ηλιοβουνίων στο νομό Πρέβεζας

 

Η παλαιά μονή κτίστηκε στην κορυφή του Ηλιοβουνίου (560 μ.), στη Νέα Κερασούντα, περιοχή μεταξύ Πρέβεζας και Άρτας. Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στα Ηλιοβούνια Πρέβεζας έγινε αυτοτελής το έτος 1720, ενώ μέχρι τότε ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Ρωγών.

Το Καθολικό, μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, ανακαινίστηκε το 1852 από τον ηγούμενό της Διονύσιο. Η προσφορά της μονής προς τους υπόδουλους χριστιανούς της περιοχής υπήρξε ανεκτίμητη στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Απ’ αυτό εξηγούνται και όσα υπέστη από τους κατακτητές. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο Μουχτάρ πασάς, γιος του τυράννου της Ηπείρου Αλή, συνέλαβε χωρίς λόγο και βασάνισε τον ηγούμενο της μονής Διονύσιο Α’, άνδρα ενάρετο και σεβάσμιο. Ο ίδιος ο Αλή-Πασάς, αφού λεηλάτησε το μοναστήρι, κακοποίησε τον ηγούμενο Αγάπιο (1780), τον φυλάκισε στα Ιωάννινα και τελικά, τον πούλησε στην Αλγερία.

Στη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ηλιοβουνίων υπέστη σοβαρές καταστροφές. Την χαριστική βολή όμως έδωσαν σ’ αυτήν οι δυνάμεις Κατοχής (1943-44), που πυρπόλησαν τα κτίσματά της, επειδή αποτελούσε κέντρο εθνικής αντίστασης στην περιοχή.

Επί των ημερών του μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η μονή μεταφέρθηκε σε νέο κτιριακό συγκρότημα στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Σινώπης του Δήμου Ζαλόγγου, δίπλα στην κοινότητα Φλάμπουρα, περιοχή με σπάνια φυσική ομορφιά. Εξίσου όμορφο είναι το τοπίο και στο παλαιό μοναστήρι.

Το νέο μοναστήρι (που τιμάται στον Τίμιο Πρόδρομο) επανδρώθηκε με 25 μοναχούς, υπό τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Τουμπέκη. Μία από τις δραστηριότητες της μονής είναι η παραγωγή βιολογικού μελιού και βιολογικών ελιών.

Η νέα μονή βρίσκεται στα Φλάμπουρα, 15 χλμ. βόρεια της Πρέβεζας, στον δρόμο προς την Άρτα. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη παραμένει κλειστή.

Τηλ.: (+30) 26820 51161


Πηγές: Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, panoramio.com