ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΡΕΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας στη Ρεντίνα Καρδίτσας

Η Ιερά Μονή της Παναγίας στη Ρεντίνα Καρδίτσας βρίσκεται επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ομώνυμου χωριού και αποτελεί σπουδαίο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο.

Το αγιορείτικου τύπου Καθολικό της Ιεράς Μονής έχει δυο παρεκκλήσια. Σε πρόσφατη αναπαλαίωση της συντηρήθηκαν οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του ναού και των παρεκκλησιών και έγινε διαμόρφωση της δυτικής πτέρυγας των κελιών σε ξενώνα.

Κατά την Τουρκοκρατία, η μονή είχε μεγάλη φήμη και πλούτο, ακόμη και μετόχι στη Μόσχα. Την εποχή εκείνη αριθμούσε περισσότερους από 50 μοναχούς. Δυστυχώς όμως, επειδή παρέμενε κλειστή για πολλά χρόνια, εκλάπη όλος ο πλούτος της.

Στο χώρο της, εκτός από κρυφό σχολείο, λειτουργούσε επίσης νοσοκομείο για τους απόρους των γειτονικών χωριών, ενώ στα μέσα του 18ου αιώνος υπήρξε στη μονή η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων, που διατηρούσε σημαντική βιβλιοθήκη. Κατά την Επανάσταση του 1821 υπήρξε ορμητήριο εθνικών αγώνων και κινημάτων, με αποτέλεσμα να υποστεί από τους Τούρκους σημαντικές καταστροφές.

Το 1927 επανιδρύθηκε από το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ, ενώ μέχρι τότε υπήρξε μετόχι της Ιεράς Μονής Κορώνης.

Τιμάται στην εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και του Αγίου Βασιλείου Αγκύρας, του οποίου η κάρα φυλάσσεται στη μονή. Πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο, στις 15 Αυγούστου και στις 22 Μαρτίου.

Σήμερα στο μοναστήρι υπάρχει γυναικεία μοναστική αδελφότητα (4 μοναχές), με Ηγουμένη την γερόντισσα Φιλοθέη. 

Τηλ. μονής : 2443071206