ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΜΝΗΝΕΙΟΥ ΣΤΟΜΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο Λάρισας

 

Η Ιερά Μονή Κομνηνείου (Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου) Στομίου βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μ. στον Κίσσαβο, κοντά στο παραλιακό Στόμιο, περίπου 50 χλμ από τη Λάρισα και τις τελευταίες δεκαετίες έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από την πνευματική παρουσία και τις ομιλίες του μακαριστού γέροντα Αθανασίου Μυτιληναίου.

Ωστόσο, η ίδρυσή της είναι παλιά και έγινε πιθανώς τον 14ο αιώνα σε μια περιοχή τότε άσκησης και μετανοίας. Ο Κίσσαβος είχε την ονομασία «Όρος των Κελλίων». Για την ονομασία της μονής (Κομνήνειος), η μια εκδοχή θεωρεί ότι υπήρχε σχέση του μοναστηριού με τη βυζαντινή δυναστεία των Κομνηνών, ενώ η δεύτερη και πιθανότερη κάνει λόγο για ονομασία της ευρύτερης περιοχής ως «Οικονόμειο» την εποχή εκείνη.

Η Κομνήνειος Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ ονομάζεται και Μονή του Αγίου Δημητρίου. Η μετονομασία αυτή ίσως να έγινε κατά το 1578 από τους εγκατασταθέντες εκεί μοναχούς που έφτασαν εκεί από κάποιο άλλο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.

Στη μονή έζησαν αρκετοί άγιοι της εποχής της Τουρκοκρατίας, όπως ο Άγιος Συμεών ο ανυπόδητος και ο Όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία. Η μονή την εποχή εκείνη είχε 300 μοναχούς. Καταστράφηκε αρκετές φορές κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας και ιδίως στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.

Το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου ευρισκόμενο σε δασώδη περιοχή αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο για τους κατατρεγμένους Έλληνες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι Τούρκοι σπάνια πλησίαζαν την περιοχή και μόνο με μεγάλη δύναμη στρατού ανέβαιναν μέχρι το μοναστήρι. Στα χρόνια της Επαναστάσεως του 1821 το μοναστήρι προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στους μαχόμενους κλεφταρματωλούς. Τότε έγιναν αλλεπάλληλες επιδρομές των Τούρκων οι οποίοι κατέστρεψαν πολλά κειμήλια και χειρόγραφους κώδικες της βιβλιοθήκης. Το πυκνό δάσος με την οργιώδη βλάστηση, καθιστούσε την περιοχή άβατη για τις τουρκικές αρχές. Εκεί κατέφυγαν με καΐκια οι διαφυγούσες οικογένειες από την ανθρωποσφαγή της Χίου το 1822.

Τα τελευταία χρόνια στο μοναστήρι γίνεται σημαντική προσπάθεια αποκατάστασης και αναστήλωσης του μεγάλου παλιού Καθολικού. Στο καλαίσθητο περιβάλλοντα χώρο εντός της μονής βρίσκεται ο τάφος του Αρχιμανδρίτη Αθανασίου Μυτιληναίου, που κοιμήθηκε το 2006 και είναι μέχρι σήμερα γνωστός για τις σπάνιες θεολογικές του ομιλίες. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο εντός του μοναστηριού βρίσκεται και ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης κυρού Θεολόγου Πασχαλίδη.

Το μοναστήρι εορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου, ενώ διαθέτει και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κυρός Ιγνάτιος ενώπιον της εικόνας της Παναγίας

 

Ο τάφος του γέροντα Αθανασίου Μυτιληναίου στο προαύλιο της μονής

 

Η εξωτερική όψη της Ιεράς Μονής Κομνηνείου

 

Τηλέφωνο μονής: 24950-91220