ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αγιά της Λάρισας, το πρότυπο πολυεθνικό μοναστήρι της Ορθοδοξίας

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς στο νομό Λάρισας δεσπόζει στο υπέροχο βουνό του Κισσάβου και ξεχωρίζει για το μοναδικό γεγονός στην Ορθοδοξία, να φιλοξενεί μοναχές από 12 διαφορετικές χώρες και από όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, οι 20 μοναχές της Ιεράς Μονής προέρχονται από τις Η.Π.Α., την Αυστραλία, την Φινλανδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τον Λίβανο, την Εσθονία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το πρότυπο και πολυεθνικό αυτό ορθόδοξο μοναστήρι τιμάται στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και στον κτήτορα του, Άγιο Δαμιανό τον εν Κισσάβω (εορτή 14 Φεβρουαρίου). Ο Άγιος Δαμιανός (16ος αιώνας), καταγόμενος από την Καρδίτσα, έγινε μοναχός στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους, έπειτα ασκήτεψε στον Κίσσαβο (υπάρχει ακόμη το μέρος της άσκησής του κοντά στο μοναστήρι) και τελικά μαρτύρησε από τους Τούρκους δίπλα από τη γέφυρα του Πηνειού στη Λάρισα το 1568 μ.Χ.

Το ασκηταριό – ερημητήριο του Αγίου Δαμιανού

 

Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται τριάμισι χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Ανατολή στην Αγιά της Λάρισας, σε υψόμετρο 1100 μέτρων στον Κίσσαβο (Όσσα) και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Ιδρύθηκε όπως είπαμε, από τον Άγιο Δαμιανό, το 1550 μ.Χ., ο οποίος οργάνωσε και την κοινοβιακή μοναστική αδελφότητα που ήκμαζε μέχρι τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατόπιν το μοναστήρι ερημώθηκε.

Από το 2000, το μοναστήρι ανέλαβε να αποκαταστήσει μια διεθνής ομάδα μοναχών. Οι ίδιες μοναχές λειτουργούν και το Ιερό Ησυχαστήριο «Απόστολος Παύλος», που βρίσκεται στην Αττική.

Οι μοναχές, οι οποίες έχουν αναλάβει και την αναστήλωση του παλιού κτιρίου της μονής, υπό την καθοδήγηση της γερόντισσας Θεοδέκτης, επιδίδονται με επιτυχία στην βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο μοναστήρι πωλούνται οικολογικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά και παράγωγά τους.

Τηλέφωνο μονής: (+30)24940-81289 ,     E-mail: imtp.anatoli@gmail.com

(Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής:   http://www.saintjohns-monastery.gr )