ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αγιά της Λάρισας, το πρότυπο πολυεθνικό μοναστήρι της Ορθοδοξίας

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς στο νομό Λάρισας δεσπόζει στο υπέροχο βουνό του Κισσάβου και ξεχωρίζει για το μοναδικό γεγονός στην Ορθοδοξία, να φιλοξενεί μοναχές από 12 και πλέον διαφορετικές χώρες, από όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, οι 20 μοναχές της Ιεράς Μονής προέρχονται από τις Η.Π.Α., την Αυστραλία, την Φινλανδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τον Λίβανο, την Εσθονία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το πρότυπο και πολυεθνικό αυτό ορθόδοξο μοναστήρι τιμάται στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και στον κτήτορα του, Άγιο Δαμιανό τον εν Κισσάβω (εορτή 14 Φεβρουαρίου). Ο Άγιος Δαμιανός (16ος αιώνας), καταγόμενος από την Καρδίτσα, έγινε μοναχός στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους, έπειτα ασκήτεψε στην πατρίδα του στα Άγραφα (έκτισε και την Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής) και μετά ήρθε στο μέρος αυτό στον Κίσσαβο (υπάρχει ακόμη το ασκητήριο του), ιδρύοντας μοναστήρι αφιερωμένο στον Πρόδρομο. Μαρτύρησε από τους Τούρκους δίπλα από τη γέφυρα του Πηνειού στη Λάρισα το 1568 μ.Χ., ενώ εκτελούσε σημαντικό ιεραποστολικό έργο στα χωριά της περιοχής. 

Το ασκηταριό – ερημητήριο του Αγίου Δαμιανού

 

Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται τρία χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Ανατολή στην Αγιά του νομού Λάρισας, σε υψόμετρο 1100 μέτρων στον Κίσσαβο (Όσσα) και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Ιδρύθηκε όπως είπαμε, από τον Άγιο Δαμιανό, το 1550 μ.Χ., ο οποίος οργάνωσε και την κοινοβιακή μοναστική αδελφότητα που ήκμαζε μέχρι τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατόπιν το μοναστήρι ερημώθηκε.

Από το 2000, το μοναστήρι ανέλαβε να αποκαταστήσει μια αδελφότητα μοναζουσών, οι οποίες λειτουργούν και το Ιερό Ησυχαστήριο «Απόστολος Παύλος», που βρίσκεται στην Αττική. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στην Αποτομή της Ιεράς Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου (29 Αυγούστου) και στην εορτή του κτήτορος Αγίου Οσιομάρτυρος Δαμιανού (14 Φεβρουαρίου), στον οποίο είναι αφιερωμένο το Καθολικό (κεντρικός ναός) της μονής, το οποίο ουσιαστικά ενώνει το νέο κτιριακό συγκρότημα με το παλιό μοναστηριακό συγκρότημα του 16ου αιώνος.

Οι μοναχές, οι οποίες έχουν αναλάβει και την αναστήλωση του παλιού κτιρίου της μονής, υπό την καθοδήγηση της γερόντισσας Θεοδέκτης, επιδίδονται με επιτυχία στην βιολογική γεωργία (διανέμοντας μάλιστα φυσικούς σπόρους σε ενδιαφερόμενους καλλιεργητές) και την κτηνοτροφία. Στο μοναστήρι πωλούνται σπάνια οικολογικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά και παράγωγά τους.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς είναι επισκέψιμη από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, όλες τις ημέρες τους έτους.

Τηλέφωνο μονής: (+30)24940-81289 ,     E-mail μονής: imtp.anatoli@gmail.com

Ιστοσελίδα  μονής:   http://www.saintjohns-monastery.gr