ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στην όμορφη Σκόπελο

 

Στο νησί του Αγίου Ρηγίνου και του μοναχού-ποιητή Καισάριου Δαπόντε και συγκεκριμένα, στην κορυφή του βουνού με την ονομασία Παλούκι, κοντά στην χώρα της Σκοπέλου, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ιδρυμένη στα 1612 από τον ιερομόναχο και πρώτο ηγούμενό της Συμεών. Η μονή ακολούθησε τον 19ο αιώνα την ιερά παράδοση των “Κολλυβάδων” Πατέρων του Αγίου Όρους. Σήμερα είναι εν ενεργεία γυναικείο μοναστήρι. 

Μετά από γραπτό αίτημά του, ο μοναχός Συμεών πέτυχε την ανάδειξη του σε «Σταυροπήγιον Πατριαρχικόν», με την έκδοση σιγιλλίου γράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχου Τιμοθέου Β΄(1619).

Ο διάδοχός του ιερομόναχος Φιλάρετος, ίδρυσε και την Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας, σε απόσταση 300 μέτρων, για να μονάσει σ’ αυτήν -κατά την παράδοση- η αδελφή του.

Ο Φιλάρετος ακόμη, ανακαίνισε την μονή το 1721, όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή στο υπέρθυρο του Καθολικού. Ο Ναός αυτός, ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο τετρακιόνιο τύπο, με τη διαφορά ότι στα πλάγια έχει δύο χορούς, όπως και οι Αγιορειτικοί. Δεν είναι ανάλογη προς την εσωτερική διάταξη του Ναού η σκεπή, εξαιτίας των κατά καιρούς ανακαινήσεων. Το τέμπλο δεν είναι το αρχικό, από το οποίο μόνο κάποια τμήματα σώζονται. Είναι επιχρυσωμένο και σε κάποια σημεία φέρει βαφή, προς τονισμό του φυτικού κυρίως διακόσμου.

Οι Εικόνες του είναι θαυμάσιας τέχνης και ανάγονται στους 16ο-18ο αιώνες. Ωραίες είναι και οι Εικόνες του εορτολογίου, όπως και αρκετές στους γύρω τοίχους. Το δάπεδο φέρει πήλινες σμαλτωμένες πλάκες. Τα κελλιά ανακαινίστηκαν μετά τους σεισμούς του 1965. Στην παλαιά τράπεζα της Μονής, σώζεται και τοιχογραφία με το δεύτερο ηγούμενο της μονής, Φιλάρετο.

Στη μονή αυτή είχε επιθυμία να έρθει να μονάσει ο Άγιος Νεκτάριος, αλλά τελικά επιλέχθηκε το μοναστήρι στην Αίγινα. 

Στην μονή υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Γεώργιου, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, των Αγίων Νεκταρίου και Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου και έξω από την μονή, των Αγίων Πάντων (κοιμητηριακός) και της Οσίας Πολυξένης.

Ημέρα πανηγύρεως: Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου (24/6).

Ώρες επισκέψεως: 08:00-13:00 & 17:00-20:00 

Τηλέφωνο μονής: (+30) 2424022395

 

Πηγή φωτο: skopelosweb.gr