ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

H Μονή Τοπλού στο Λασίθι

 

Η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού βρίσκεται στα βορειανατολικά της Κρήτης και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια του νησιού με επαναστατική και αντιστασιακή δράση στους εκάστοτε κατακτητές. 

Έχει χτιστεί τον 14ο αιώνα σε μια απομονωμένη περιοχή και μοιάζει με κάστρο. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της είχε την ονομασία Παναγία η Ακρωτηριανή, επειδή βρίσκεται στο ακρωτήριο Σίδερο. Ονομάστηκε Τοπλού επί Τουρκοκρατίας και η μορφή που έχει σήμερα υπάρχει από τον 17ο αιώνα. Το μοναστήρι στέκει επιβλητικό με το 33 μέτρων καμπαναριό του.

Η μονή Τοπλού συμμετείχε σε εθνικούς αγώνες και κατά τη διάρκεια της ιστορίας της υπέφερε συχνά από επιθέσεις. Λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους πειρατές το 1498 και από τους ιππότες της Μάλτας το 1530.

Το 1821 οι Τούρκοι σφάζουν τους μοναχούς, η μονή ερημώνει και κειμήλια αμύθητης αξίας λεηλατούνται. Το 1840 ιδρύεται σύγχρονο αλληλοδιδακτικό σχολείο για να μορφωθούν τα παιδιά της απομακρυσμένης αυτής περιοχής της Κρήτης.

Το 1869 ξανακαταστρέφεται από τους Τούρκους, ως αντίποινα για τη συμμετοχή του μοναχού Μελχισεδέκ στην Επαναστατική Επιτροπή Σητείας, ενώ το 1941 κατά τη Γερμανική Κατοχή, στη μονή λειτουργεί ασύρματος για την επικοινωνία με τους Συμμάχους στο Κάιρο. Ο ηγούμενος και οι μοναχοί συλλαμβάνονται και εκτελούνται.

Στη Μονή Τοπλού σώζονται εικόνες από τον 15ο αιώνα, που μαζί με άλλες νεότερες, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζουν τα στάδια εξέλιξης της σχολής ζωγραφικής της Κωνσταντινούπολης, που επηρέασε και την Κρητική Τέχνη.

Η αξία των εικόνων της Μονής Τοπλού είναι ενδεικτική του εντυπωσιακού επιπέδου της παιδείας των μοναχών της μονής. Κάποιες από τις εικόνες που μπορεί να δει κανείς σήμερα μέσα στη μονή είναι έργα του Ιωάννου Κορνάρου, η εικόνα «Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου» του 1770, η εικόνα «Ρόδον το αμάραντο» του 1771 και η Άγια Αναστασία η Φαρμακολύτρια.

Σήμερα η Ιερά Μονή Τοπλού έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κρητικά μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι μοναχοί παράγουν και πωλούν εξαιρετικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας όπως κρασί, λάδι και ρακί που φέρουν την ονομασία «Τοπλού».

Η Ιερα Μονή Τοπλού πανηγυρίζει στις 26 Σεπτεμβρίου, στην Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού.

Η τοποθεσία

Από Σητεία στη Μονή Τοπλού: Η απόσταση είναι 10 χιλιόμετρα περίπου και θα φτάσετε εδώ σε 15 λεπτά.

Από Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά στη Μονή Τοπλού: Θα ακολουθήσετε την εθνική οδό προς Σητεία. Ο δρόμος μέχρι την διασταύρωση προς Ιεράπετρα είναι καλός. Υπολογίστε περίπου 1 ώρα από Άγιο Νικόλαο και 2 ώρες από Ηράκλειο μέχρι τη Μονή Τοπλού.

Κοντά στη μονή είναι η παραλία Ίτανος και το γνωστό φοινικόδασος Βάι.

Η Μονή Τοπλού είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά μεταξύ 9 πμ – 1 μμ και 2 – 6 μμ.

Τηλ.: (+30) 2843061226