ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Ένα από τα ξεχωριστά μοναστήρια της Ελλάδας βρίσκεται στον Πειραιά, καθώς δημιουργήθηκε αρχικά από ένα δωμάτιο κατοικίας, επί της οδού Νταλιάνη στην Παλαιά Κοκκινιά.

Το εν λόγω δωμάτιο του σπιτιού του ευλαβέστατου κ. Παναγιώτη Μπιτούνη είχε μετατραπεί σε χώρο προσευχής διακοσμημένα με παλιές εικόνες, καντήλια, βιβλία, κλπ. Με την πάροδο του χρόνου, την δεκαετία του ’80, ο κ. Παναγιώτης ήρθε σε επικοινωνία με τον τότε Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο και το μακρόστενο δωμάτιο μετατράπηκε σε ένα μικρό κατανυκτικό εκκλησάκι όπου γίνονταν τις Κυριακές και εορτές Θείες Λειτουργίες και Ακολουθίες.

Ο πρώτος Ιερέας που λειτούργησε ήταν ο π. Κων/νος Κρητικός. Σε κάποια χρονική στιγμή ο κ. Παναγιώτης αγόρασε και το διπλανό οικόπεδο και το ενσωμάτωσε στην οικία του. Όλα μαζί τα δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, με τον όρο να γίνει ναός μετά τον θάνατο του. Ενταφιάστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ζατούνα Αρκαδίας.

Το πρώτο κτίριο του Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πειραιά έγινε το 1996 και μετατράπηκε σε ναό. Το 1999 ανοικοδομήθηκε ο κυρίως ναός στον οποίο ακολουθείται πλήρως σήμερα το μοναστικό πρόγραμμα των Ακολουθιών, αφού μετετράπη σε μοναστήρι για τους αγάμους κληρικούς της Μητροπόλεως Πειραιώς. Ηγούμενος σήμερα είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Καράμπελας και οι εγγεγραμμένοι μοναχοί είναι 12. 

Το Καθολικό της μονής που εγκαινίασε ο σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τιμάται στην Παναγία – Ζωοδόχο Πηγή και στους νέους οσίους, Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και Άγιο Πορφύριο. 

Τηλ.: (+30) 2104118252  & 2104918252

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς