ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το Ιερό Ησυχαστήριο «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής

Το γυναικείο μοναστήρι (επίσημα Ιερό Ησυχαστήριο) του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκιδικής βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορείως του παραθαλάσσιου οικισμού της Μεταμόρφωσης, περίπου 96 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, μετά τα Νέα Μουδανιά και την Ορμύλια, στην αρχή της Χερσονήσου της Σιθωνίας (δεύτερο πόδι).

Το Ιερό Ησυχαστήριο ιδρύθηκε το 1977 από τον μακαριστό αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπασωτηρίου. Οι πρώτες υποψήφιες μοναχές ήταν οι αδερφές Ευγενία και Μαρία Χωριατάκη, η Σοφία Κενανίδου από την Μεταμόρφωση Χαλκιδικής καθώς και οι αδερφές Τσαπράζογλου από το γειτονικό Βατοπέδι. Σημαντικός υπήρξε και ο πνευματικός δεσμός με τον Άγιο Γέροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη, καθώς ο κτήτορας της μονής γέροντας Γρηγόριος υπήρξε πνευματικό τέκνο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Σημαντική ήταν και η παρουσία και η προσφορά της μέχρι πρόσφατα Ηγουμένης μακαριστής γερόντισσας Ευφημίας. 

Ο χώρος που στεγάστηκε το μοναστήρι ήταν ο ίδιος με αυτόν που στεγαζόταν το παλιό αγιορείτικο μετόχι της Μονής Διονυσίου. Με την πάροδο του χρόνου ανακατασκευάστηκαν τα παλιά κτίρια στα οποία βρίσκονται σήμερα τα κελιά των μοναχών.

Τα εγκαίνια του Καθολικού (κεντρικού ναού) έγιναν το 1981. Είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, αφιερωμένος στο Γενέσιο του Προδρόμου. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια από δωρεές των πιστών. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 24 Ιουνίου και στις 29 Αυγούστου.

Σήμερα το Ιερό Ησυχαστήριο έχει στη δύναμή του περίπου 50 μοναχές. Ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας. Το μοναστήρι μένει κλειστό κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, καθώς και όλες τις ημέρες της Μ. Σαρακοστής.

Τηλ.: (+30) 2375061592 , 2375061522

 

Πηγές: http://www.ormylia.gr , http://ahdoni.blogspot.gr/