ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΣ – ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην όμορφη πόλη της Κέρκυρας, κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκεται ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας, η Παναγία Σπηλαιώτισσα, όπου φυλάσσεται ένα ακόμη σημαντικό ιερό Σκήνωμα, αυτό της Βασίλισσας του Βυζαντίου Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία υπερασπίστηκε την Ορθοδοξία την περίοδο της Εικονομαχίας, με την Αναστήλωση των εικόνων.

Ο ναός κτίστηκε το έτος 1577 στο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερος ναός του Αγίου Βλασίου. Μορφολογικά κατατάσσεται στην κατηγορία των Επτανησιακών Βασιλικών τρίκλιτων ναών. Εντύπωση προκαλούν τα αναγεννησιακά στοιχεία της εξωτερικής του όψης.

Πέρα από την ασημένια λάρνακα με το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας, αξιόλογο είναι το βυζαντινό τέμπλο του ναού και μία σειρά από σπουδαίες αγιογραφίες του 14ου και του 15ου αιώνα. Το 1841 ορίστηκε ως ο Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Σπηλαιώτισσα, καθώς μετά από την καταστροφή του ομώνυμου ναού της, η εικόνα της μεταφέρθηκε εδώ, στον Άγιο Βλάσιο, επίσκοπο Σεβαστείας, του οποίου ο ναός βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση, και στην Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το άφθαρτο λείψανο φυλάσσεται δεξιά σε λάρνακα στο εσωτερικό του ναού.

Ο Άγιος Βλάσιος και η Αγία Θεοδώρα εορτάζουν την ίδια μέρα, στις 11 Φεβρουαρίου. Ο ναός εορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου, καθώς και στις 15 Αυγούστου, διότι η εκκλησία είναι αφιερωμένη επίσης στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το ιερό και άφθαρτο λείψανο της Αγίας Θεοδώρας μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά την άλωση της Πόλης (το 1456), μαζί με αυτό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα γεννήθηκε το 815 μ.Χ., στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, την εποχή της Εικονομαχίας.

Το 830 μ.Χ. σε ηλικία μόλις 15 ετών παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος πέθανε 12 χρόνια αργότερα (το 842) καθιστώντας την Θεοδώρα Αυτοκράτειρα (Αυγούστα) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, επειδή ήταν ανήλικος ο υιός τους Μιχαήλ. Τότε ενέκρινε τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (787), αντικατέστησε τον Πατριάρχη και αναστήλωσε τις εικόνες.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 11 Φεβρουαρίου του 842, ημέρα Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, συγκεντρώθηκαν στην Αγία Σοφία και με επικεφαλής την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα τέλεσαν τη λιτανεία των Ιερών Εικόνων.

Η εκκλησία μας τιμά και εορτάζει αυτό το γεγονός κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάσθηκε Κυριακή της Ορθοδοξίας. Την ημέρα αυτή τελείται λιτανεία με το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα.

Η Αγία Βασίλισσα Θεοδώρα κοιμήθηκε οσιακά ως μοναχή στις 11 Φεβρουαρίου του 867, στο μοναστήρι όπου την έκλεισε ο υιός της Μιχαήλ.