ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΑΛΑΞΑΣ ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΟΥΣΑΣ – ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ

Το υπό ανέγερση Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Γάλαξας

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας, το οποίο ιδρύθηκε στο Γαλαξείδι Φωκίδος το 1991, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, βρίσκεται στην κορυφή της γραφικής χερσονήσου «Τράχηλας», μόλις 2 χιλ. έξω από το όμορφο Γαλαξείδι. Η Παναγία η Γάλαξα είναι η προστάτης των απανταχού Γαλαξειδιωτών, ιδιαίτερα των ναυτικών.

Το υπερυψωμένο υπό ανέγερση κτίσμα μοιάζει με καράβι και η θέα στο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου και τις Πελοποννησιακές ακτές είναι εντυπωσιακή. Η ονομασία της Γάλαξας προέρχεται από την Κυρά της Θάλασσας, την Πολιούχο της άλλοτε Επισκοπής Γαλάξων, με έδρα το Γαλαξείδι, (6ος – 9ος μ.Χ.. αιών). Το προσωνύμιο «Θαλασσοκρατούσα» δόθηκε σε ανάμνηση της ναυτικής δόξας του Γαλαξειδίου, που θαλασσοκρατούσε τον 18ο και 19ο αιώνα, με τα ξακουστά ιστιοφόρα του σ’ όλη την περιοχή της Μεσογείου.

Ιδιαίτερη χαρά και αγαλλίαση θα νιώσει ο επισκέπτης, όταν περνώντας τον φαρδύ διάδρομο με τα πλατύσκαλα μέσα από στα ηλιοκαμένα βράχια, ανεβεί στην μεγάλη βεράντα με την Εκκλησία της Παναγιάς της Θαλασσοκρατούσας και ατενίσει από εκεί το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Μια Αγιά Σοφιά σε μικρογραφία, αποτελεί ο Ιερός αυτός Προσκυνηματικός Ναός, ένα ξεχωριστό κόσμημα του Γαλαξειδίου και της ευρύτερης περιοχής, που προσελκύει προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Στο ισόγειο του μεγαλοπρεπούς κτηρίου υπάρχει και το παλαιοχριστιανικό παρεκκλήσι του Ευαγγελιστού Λουκά και γύρω από αυτό το Αρχονταρίκι για την φιλοξενία των προσκυνητών, τα γραφεία, η έκθεση, τα κελιά των κληρικών με την τραπεζαρία, την κουζίνα και τους άλλους βοηθητικούς χώρους, που δίνουν τη δυνατότητα για τη λειτουργία στο μέλλον ενός μοναστηριού. 

Η πάνσεπτος και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ευαγγελιστού Λουκά, Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Τιμοθέου Επισκόπου Ευρίπου, ο περικαλλής ναός, το πανέμορφο τοπίο με την ανεπανάληπτη θέα και την μοναδική αίσθηση ότι ταξιδεύεις πάνω σε γέφυρα καραβιού, αφήνουν μια γλυκιά ανάμνηση και μια ξεχωριστή πνευματική πληρότητα και γαλήνη σε κάθε προσκυνητή του Ιερού αυτού Καθιδρύματος.

Πρόσβαση

Απέχει 2,45′ ώρες από την Αθήνα (215 χιλ.) και 1,15′ ώρα από την Πάτρα (90 χιλ.) Τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση από Ιτέα προς τη Ναύπακτο προσπερνούν το Γαλαξείδι και στα 400 μέτρα περίπου στρίβουν αριστερά (για τις ιχθυοκαλλιέργιες και τις κατασκηνώσεις) και ακολουθούν τον παραλιακό δρόμο, φτάνοντας έτσι στην Παναγιά τη Γάλαξα.

Το προσκύνημα όταν θα ολοκληρωθεί

Το ομώνυμο Σωματείο καταβάλει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού πνευματικού έργου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΞΑ Η ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΟΥΣΑ

Τ.Κ. 330 52 ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ ΦΩΚΙΔΟΣ

email: info@panagiagalaxa.gr

Τηλ.: (+30) 6976-698001, 6955-902918, 210-6124168, 22650-17708