ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Το Ιερό Προσκύνημα της Τιμίας Ζώνης στη Χώρα Γορτυνίας του ν. Αρκαδίας

 

To εντυπωσιακό Ιερό Προσκύνημα της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας στη Χώρα Γορτυνίας βρίσκεται σε ένα βράχο, στα όρια των νομών Αρκαδίας και Ηλείας, κοντά στην Εθνική Οδό που συνδέει την Τρίπολη με την Αρχ. Ολυμπία.

Το προσκύνημα αυτό υφίσταται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Τα έτη 1930-1940 ασκήτεψε στο μέρος αυτό ο Νικόλαος Μπακατσέλος ή Πενήντας (γιατρός), ο οποίος εκοιμήθη και ετάφη εκεί.

Σταγόνες (“δάκρυα της Παναγίας”) εκ του σπηλαίου: Κατά την Θεία Λειτουργία και την ώρα της ανάγνωσης του Ιερού Ευαγγελίου και μέχρι τέλος, έπεφταν σταγόνες από το σπήλαιο οι οποίες δεν έφταναν στο δάπεδο. Τις σταγόνες αυτές δεν τις έβλεπαν όλοι. Το 1940 έπεσαν πολλές, ίσως λόγω του πολέμου. Το 1970 το άκουσε και ο νυν Μητροπολίτης Σπάρτης. Αυτό γινόταν μόνο την ημέρα της εορτής και κατά τη Θεία Λειτουργία. Το ονόμαζαν θαύμα της Παναγίας.

Το 1969-1970 έγινε η διάνοιξη του δρόμου. Το 1970 προέστη για πρώτη φορά ο Αρχιμανδρίτης π. Ευστάθιος Σπηλιώτης, νυν Μητροπολίτης Σπάρτης και το 1971 έγινε η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Θεόφιλο Καναβό. Από τότε σχεδόν μέχρι το 2006 προΐστατο και συλλειτουργούσε ο Αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως πατήρ Χρυσόστομος Ζαχαρόπουλος.

Κατά την ημέρα της πανήγυρης, στις 31 Αυγούστου, πολλοί προσκυνητές καταφθάνουν με πολλές δωρεές και αφιερώσεις. Πιστεύεται ότι η Παναγία στο Ζωνάρι είναι θαυματουργός, ενώ υπάρχει και παλαιά εικόνα με την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης. Εδώ η περιφέρεια ονομάζει τον Ιερό Ναό “Η Παναγία στο Ζωνάρι” και έχει πολλούς προσκυνητές από διάφορα μέρη της Αρκαδίας και Ηλείας.

Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός εορτάζει την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στις 31 Αυγούστου. Συνδέεται οδικώς με τη Χώρα και με τα χωριά Νεμούτα και Αχλαδινή από Ηλεία.

Να σημειωθεί ότι μετά από απαίτηση των προσκυνητών, ο χώρος του Ιερού Προσκυνήματος απέκτησε και πάλι την αρχική του μορφή όπως ακριβώς ήταν δύο αιώνες πριν, με τη σύμφωνη γνώμη του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρου Μπράμου, ο οποίος είναι σήμερα και ο υπεύθυνος του προσκυνήματος.

Ιστοσελίδα: www.proskinimatimiaszonis.com 

Email: proskinimatimiaszonis@gmail.com  

Τηλ.: (+30) 6940269065