ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ – ΒΟΥΝΑΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου του Νέου στα Βούναινα (μπροστά ο τόπος του μαρτυρίου του)

Κοντά στο χωριό Βούνενα (ή Βούναινα) του Δήμου Κιλελέρ, στο βουνό όπου μαρτύρησε στις αρχές του 10ου αιώνα ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος, μισή ώρα περίπου έξω από τη Λάρισα, στο όριο των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, υπάρχει ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός του Αγίου, που τιμάται ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Εντός του ναού βρίσκεται το κενοτάφιο του Οσιομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις, καθώς και τεμάχιο του ιερού του λειψάνου. Στη μνήμη του Αγίου, που τιμάται με λαμπρότητα στις 9 Μαΐου, συγκεντρώνεται πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου

Ο τάφος του Αγίου μέσα στο ναό

 

Ο ναός κατασκευάστηκε το 1962 στην θέση παλαιότερου, που είχε οικοδομηθεί το 1883 και καταστράφηκε από φωτιά το 1962. Μέσα στον ναό υπάρχει επίσης η εικόνα της Παναγίας Βουνενιώτισσας και η θαυματουργή εικόνα του Ιεράρχου Αγίου Νικολάου Μύρων.

Ο προσκυνητής, πριν ανέβει τα σκαλοπάτια για να φθάσει στο ναό, αντικρίζει ένα μικρό εκκλησάκι, όπου είναι ο ακριβής τόπος του μαρτυρίου του Αγίου, δίπλα στο πηγάδι και το δένδρο στο οποίο βασανίστηκε ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος. Σε κάποια από τα δένδρα αυτά συμβαίνει ένα θαυμαστό γεγονός, καθώς κάποιες φορές κατά την ετήσια μνήμη του Οσιομάρτυρα τον Μάϊο ή και άλλοτε, τρέχει ένα πορφυρένιο υγρό, που μοιάζει με αίμα. Το υγρό τρέχει από τους κορμούς λίγων δένδρων φτελιάς, στα οποία σφαγιάστηκαν οι συνασκητές του Αγίου Νικολάου και επίσης γεμίζει τη ρίζα του κομμένου πλέον δένδρου, όπου βασανίστηκε ο Οσιομάρτυρας.

Ο ακριβής τόπος μαρτυρίου του Αγίου

 

Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ήταν στρατιωτικός με υψηλή θέση στα χρόνια του Βυζαντίου τον 9ο αιώνα μ.Χ. και διοικούσε την περιοχή της Θεσσαλίας. Λόγω της μεγάλης αγάπης του στον Χριστό, αποσύρθηκε για άσκηση με μερικούς άλλους άνδρες στο βουνό των Βουνένων και ασκήθηκε στην αρετή. Σε μια επιδρομή των Αβάρων, δεν δέχθηκε να αλλαξοπιστήσει και μαρτύρησε στην περιοχή αυτή ύστερα από σκληρά βασανιστήρια το έτος 902 μ.Χ.

Ο Άγιος τιμάται σε όλη την Ελλάδα στις 9 Μαΐου, ιδιαίτερα στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο, όπου βρίσκεται η Τίμια Κάρα του, στο ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου στη Βοιωτία, ακόμη στη Θήβα, στην Αργολίδα και αλλού.

Στο Ιερό Προσκύνημα υπάρχει χώρος υποδοχής και φροντίδα για τους επισκέπτες.

Ο χώρος υποδοχής για τους επισκέπτες

Υπεύθυνος για το Ιερό Προσκύνημα είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Μπατέλης (Τηλ. επικοινωνίας: 6980749438). Οι Ακολουθίες στο Ιερό Προσκύνημα είναι συχνές και κάθε μήνα τελείται Ιερά Αγρυπνία. Το Ιερό Προσκύνημα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.

Η πρόσβαση στην περιοχή είναι σχετικά εύκολη, καθώς στο μέσο περίπου της διαδρομής Λάρισας – Καρδίτσας, ο επισκέπτης συναντά το χωριό Βούναινα και από εκεί ακολουθεί τις πινακίδες ως το ιερό προσκύνημα, που απέχει λιγότερο από πέντε λεπτά από το χωριό.