ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ – ΑΙΓΙΟ

Ένα από τα ομορφότερα προσκυνήματα της Ελλάδος είναι το Ιερό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή», η γνωστή Παναγία «Τρυπητή» του Αιγίου στο νομό Αχαΐας. Βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, κτισμένο σε απόκρυμνο βράχο ύψους 30 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και μέσα σε σπήλαιο-τρύπα, από όπου έλαβε και το όνομα.

Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από την ομορφιά του τοπίου. Κυπαρίσσια και σκιερά πεύκα δίνουν μία ξεχωριστή και υποβλητική μεγαλοπρέπεια. Μία κλίμακα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής με το δημόσιο δρόμο. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα. Μόλις ο επισκέπτης, πλησιάσει τα κράσπεδα του ναού, παρατηρεί εντός του βράχου ένα μικρό σπήλαιο μήκους 3 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους πάλι 2 μέτρων. Το άνοιγμα είναι κτισμένο με πέτρες και έχει μία μικρή πόρτα και παράθυρο. Κατά την παράδοση εκεί ήταν το ασκητήριο του καπετάνιου-ναυαγού που βρήκε την εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής.

Στον πρόναο υπάρχει και Αγίασμα. Σύμφωνα με την ιερά παράδοση, στα μέσα του 16ου αιώνα, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει -μέσα στη νύκτα- ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει με πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει oλόκληρη και φωτίζει ολόγυρα.

Είναι η χαριτόβρυτη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κρυμμένη μέσα στο βραχώδες σπήλαιο, άγνωστο από πότε. Έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της “Παναγίας της Τρυπητής”. Ο ναυαγός με ευλάβεια και συγκίνηση γονατίζει και την προσκυνά. Την άλλη μέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου. Κλήρος, λαός, άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας δοξολογία.

Ο ευρετής της εικόνας γίνεται ο πρώτος ασκητής και υπηρέτης της Παναγίας. Στη συνέχεια αρχίζει η μέριμνα για ανοικοδόμηση ναού. Με την πάροδο του χρόνου το πρώτο ασκηταριό εξελίσσεται σε λαμπρή μονή. Ο ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα.

Η εξωτερική μαρμάρινη σκάλα, η οποία ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τρυπητής, κατασκευάστηκε το έτος 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή.

Με Βασιλικό Διάταγμα του 1933 η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώνεται ως επίσημη Θρησκευτική Εορτή του Αιγίου και η Παναγία Τρυπητή έγινε η πολιούχος του Αιγίου. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου τελείται η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με κάθε επισημότητα.

Με την ανακήρυξη της Παναγίας της Τρυπητής, από την Ιερά Σύνοδο, σε Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα, επισημοποιήθηκε η ευλάβεια των χιλιάδων ευσεβών Χριστιανών που αθρόα συρρέουν στο προσκύνημα όλο το χρόνο, ιδιαίτερα την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Τα πολλά και εξαίσια θαύματα της Παναγίας με την πάροδο του χρόνου αναδεικνύουν τον ιερό αυτό τόπο σε μεγάλο πνευματικό κέντρο πανελληνίου ακτινοβολίας.

Το Ιερό Προσκύνημα παραμένει ανοικτό μέχρι την δύση του ήλιου.

Tηλ.: (+30) 26910-22323

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας im-ka.gr