Η είσοδος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών
Ο Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, ο οποίος τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, κτίστηκε μεταξύ του 1842 και 1862. Στην ανέγερση του ναού συνέβαλαν πολλοί αρχιτέκτονες, όπως ο Χάνσεν, ο Ζέζος, ο Μπουλανζέ και ο Κάλκος. Αξιοσημείωτο είναι πως ως δομικά υλικά αλλά και διακοσμητικά στοιχεία, χρησιμοποιήθηκαν ύλες από ερειπωμένες βυζαντινές εκκλησίες.
Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό, στην περιοχή του Μοναστηρακίου, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Σύνταγμα.
Από τότε που ορίστηκε επίσημα ως ο Καθεδρικός Ναός της πόλης, πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του πολλές θρησκευτικές τελετές: γάμοι βασιλιάδων, κηδείες σημαντικών προσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου κ.ά.
Μετά τον σεισμό του 1999 έως και το 2016, ο ναός βρισκόταν σε διαδικασίες επισκευής και συντήρησης. Από το καλοκαίρι του 2016 βρίσκεται ξανά σε λειτουργική χρήση.
Στο εσωτερικό του ναού ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει τις λάρνακες όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα της Αγίας Φιλοθέης, Πολιούχου των Αθηνών και του Εθνομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’. Eνδιαφέρον παρουσιάζει και το νεοσύστατο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο.
ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ (ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ)
Πρόκειται για τον μικρό, αλλά πολύ σημαντικό και ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Γοργοεπήκοου (ή Γοργοϋπηκόου), στην Πλατεία Μητροπόλεως, δίπλα ακριβώς στον Μητροπολιτικό Ναό. Είναι γνωστός στους Αθηναίους και ως Άγιος Ελευθέριος -όνομα που του δόθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους- ή Μικρή Μητρόπολη. Είναι ναός του 12ου αιώνα, σταυροειδής και εγγεγραμμένος. Ο τρούλος του διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο δείγμα αθηναϊκού τύπου.
Ο ναός κτίστηκε προς τιμήν της θαυματουργού εικόνος (τοιχογραφίας) της Παναγίας Γοργοϋπηκόου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.
Η δόμηση του ναού ακολουθεί το πλινθοπερίκλειστο σύστημα και στο ανώτερο τμήμα της τοιχοποιίας του, ιδιαίτερα πάνω από τα παράθυρα, υπάρχουν ενσωματωμένα δεκάδες ανάγλυφα όλων των ιστορικών εποχών της πόλης. Ένα δημιούργημα που συνθέτει μια ιστορική αναδρομή στη γλυπτική ιστορία του τόπου. Οι εσωτερικές τοιχογραφίες του ναού φιλοτεχνήθηκαν κατά κύριο λόγο τον 20ο αιώνα.
Στο παρεκκλήσι αυτό έγινε η χειροτονία σε επίσκοπο Αιγίνης, του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου.
Τηλ. Ιερού Μητροπολιτικού Ναού: 2103221308
Πηγή κειμένου: athensattica.gr