ΚΛΑΠΕΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Ένα βυζαντινό χειρόγραφο, αριστούργημα του 12ου αιώνα, το οποίο προέρχεται από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους και είχε κλαπεί το 1960, είχε περιέλθει σε ιδιωτικές συλλογές και στη συνέχεια, το 1983, αποκτήθηκε από το αμερικανικό Μουσείο J. P. Getty στην Καλιφόρνια, επαναπατρίστηκε.

«Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), 12ου αι. (1333), από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο “Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos”» περιγράφει, σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων.

Σημειώνεται ότι ο 12ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι, «κατ’ εφαρμογή του Πλαισίου Συνεργασίας του Μουσείου J. P. Getty με το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υπεγράφη το 2011, το αμερικανικό μουσείο συμφώνησε στην παράδοση του εν λόγω χειρογράφου στο Ελληνικό Δημόσιο».

Το αριστούργημα της μεσοβυζαντινής περιόδου θα εκτεθεί αρχικώς, για σύντομο χρονικό διάστημα (15 Σεπτεμβρίου– 30 Οκτωβρίου), στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με ένα φύλλο του χειρογράφου που εικονίζει προτομές των Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο είχε αγοραστεί ξεχωριστά και ήταν εκτεθειμένο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της έκθεσης, το χειρόγραφο θα επιστρέψει στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιον Όρος.

Πηγή: www.romfea.gr