ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ Μ. ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, μετά το πέρας της ακολουθίας των Γ’ Χαιρετισμών της Θεοτόκου, τελέστηκε στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Αχαϊας η μοναχική κουρά του δόκιμου μοναχού Θεοδώρου Σπανογιαννοπούλου, ο οποίος έλαβε το μικρό Αγγελικό Σχήμα με το μοναχικό όνομα Σεραφείμ.

Της ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ενώ παρών ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος.

Τους Σεβασμιωτάτους πλαισίωσαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας με τους Πατέρες της Ιεράς Μονής, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, ιερείς από την Αιγιάλεια, τα Καλάβρυτα και τη Πάτρα, καθώς και μεγάλος αριθμός προσκυνητών.

Κατά τη διάρκεια της μοναχικής κουράς, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε στους παρευρισκομένους πιστούς το συμβολισμό των μοναχικών ενδυμάτων και στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία του Μοναχισμού, ο οποίος αποτελεί “μια οδό δακρύων, πόνου και πειρασμών που οδηγεί όμως στον Παράδεισο”, έναν ‘γάμο’ με τον Χριστό, που είναι εξίσου σημαντικός όσο και ο γάμος μεταξύ δύο ανθρώπων που ορκίζονται αμοιβαία στήριξη και εμπιστοσύνη στη ζωή.

Εμφανώς συγκινημένος ανέτρεξε σε προσωπικά γεγονότα από την εποχή που ο ίδιος έγινε μοναχός. Επίσης, εξήγησε ότι το μοναχικό όνομα Σεραφείμ, το οποίο έδωσε στον χειροθετηθέντα νέο Μοναχό, αποτελεί προσωπική του επιθυμία με σκοπό να τιμηθεί ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ, του οποίου η συμβολή στη διαφύλαξη της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν σημαντική σε καιρούς δύσκολους, ιδιαιτέρως στη δεκαετία του ‘ 80. Τέλος ευχήθηκε στον νέο μοναχό δύναμη και φρόνημα μοναχικό στη δύσκολη ζωή της άσκησης και της νήψης, ενώ τον παρότρυνε να αφιερώσει πολύ χρόνο στη μελέτη της Αγίας Γραφής, των Πατερικών κειμένων και στην προσευχή.