ΜΕΤΕΩΡΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ (ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΕΣ ΜΟΝΕΣ)

Στα Άγια Μετέωρα σήμερα κατοικούνται μόνο έξι μονές από τις 24 που έχουν λειτουργήσει στον ιερό και επιβλητικό αυτό χώρο τους τελευταίους αιώνες.

Από τον 10ο αιώνα μ. Χ., ασκητές διάλεξαν τους βράχους των Μετεώρων ως τόπο προσευχής. Κρύφτηκαν στις σχισμές και τις σπηλιές, στα λεγόμενα Ασκηταριά, τα οποία αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης της Μοναστικής Πολιτείας των Βράχων.

Στις μέρες μας, υπάρχουν αρκετά ακατοίκητα ή ερειπωμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, απομεινάρια της μακραίωνης παράδοσης στους ιερούς βράχους. Τα σημαντικότερα είναι τα παρακάτω:

1. Ιερά Μονή Υπαπαντής,

2. Ιερά Σκήτη Παναγίας Δούπιανης,

3. Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά,

4. Ιερά Μονή Υψηλοτέρας (Καλλιγράφων),

5. Αγία Μονή,

6. Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα (Κοφινά),

7. Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος ή Στύλου Σταγών,

8. Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου,

9. Ασκηταριά Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου,

10. Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου,

11. Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων,

12. Ιερά Μονή Παντοκράτορος

13. Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου,

14. Ιερά Μονή Αγίου Μοδέστου,

15. Ιερά Μονή Αλύσεως του Αγίου Πέτρου.

Η Ιερά Μονή της Υπαπαντής του Χριστού ή Ανάληψης, που σήμερα είναι ακατοίκητη, ανήκει στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, στην οποία βρίσκεται κοντά.

Η Ιερά Μονή της Υπαπαντής στα Μετέωρα

Κτήτορες της μονής Υπαπαντής υπήρξαν ο μοναχός Όσιος Νείλος το έτος 1367 μ.Χ. και ο μοναχός Κυπριανός. Ανακαινίστηκε το 1765 από τον κλεφταρματολό Αθανάσιο Βλαχάβα, αλλά υπέστη λίγο αργότερα λεηλασίες και καταστροφές από τα στρατεύματα του Αλή – Πασά. Σήμερα σώζεται μόνο ο Ναός που πρόσφατα αναστηλώθηκε.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατασκευαστεί σκάλα, που έχει κάνει εύκολη την πρόσβαση στη μονή.

Η Ιερά Σκήτη της Παναγίας Δούπιανης (ή των Σταγών) εορτάζει στην Ζωοδόχο Πηγή. Μάλιστα, ήταν η πρώτη μοναστική κοινότητα με στοιχειώδη οργάνωση στα Μετέωρα. Ιδρύθηκε από το Όσιο Νείλο.

Ο Ναός (εκκλησάκι) της Παναγίας Δούπιανης, αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο, σώζεται σήμερα και βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, κοντά στο Καστράκι.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά βρίσκεται δίπλα από τα τελευταία σπίτια, στο χωριό Καστράκι, πάνω στο βράχο του Αγίου Πνεύματος, σε ύψος 30 μ. από το έδαφος. Ονομάζεται «Μανδηλάς», γιατί στις μέρες μας, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, οι νέοι του Καστρακίου σκαρφαλώνουν με σχοινιά στη σπηλιά και αλλάζουν τα μαντήλια με καινούρια που έχουν μαζί τους. Τα παλιά τα παίρνουν για φυλακτό.

Η Ιερά Μονή της Υψηλοτέρας ή των Καλλιγράφων, χτίστηκε το 1347 μ.Χ. στην κορυφή ενός βράχου, κοντά στο Μεγάλο Μετέωρο και σήμερα υπάρχουν εκεί μόνο ερείπια. Κατά την περίοδο της ακμής της, λειτουργούσε στη μονή εργαστήριο αντιγραφής και καλλιγραφίας και για το λόγο αυτό πήρε την ονομασία «Καλλιγράφων».


Πηγή φωτο: agiameteora.net