ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΡΑΨΑΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πολλοί Χριστιανοί ανηφόρισαν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012 το πρωί, στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ραψάνη της Λάρισας, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και το ετήσιο μνημόσυνο της αοιδίμου Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Χριστονύμφης μοναχής, που κοιμήθηκε πέρυσι στις 14 Δεκεμβρίου 2011.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος κατά την ώρα του κηρύγματος μέσα στην Θεία Λειτουργία φανερά συγκινημένος, ανέλυσε στους πιστούς την ενάρετη και καθαρά ασκητική πολιτεία της μεταστάσης μοναχής, ενώ στην συνέχεια τους κάλεσε να μιμηθούν αυτήν στην αγία βιοτή της. «Η μακαριστή Γερόντισσα», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «ήταν άνθρωπος του Θεού, εβάδιζε όχι στο πνεύμα της εποχής της, αλλά στους κόσμους του Θεού, εβίωνε την προσευχή ως καύση καρδίας, αγωνιζόταν να τηρεί επακριβώς το άγιο θέλημα του Θεού στην ζωή της και με φωτισμένο τον νού της και απαλλαγμένη την καρδιά της από κάθε βιοτική μέριμνα, ζούσε ασκητικά σαν ερημικό πουλί μέσα στην δική της έρημο, που όμως μετατρεπόταν σε τόπο συναντήσεως πολλών πνευματικών ανθρώπων».

Στη Ραψάνη, η μακαριστή Γερόντισσα Χριστονύμφη ασκήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο και αγωνίσθηκε σκληρά και για την εκ βάθρων ανακαίνιση της Ιεράς Μονής, αλλά κυρίως για την πνευματική ενίσχυση και καλλιέργεια των πονεμένων ανθρώπων που προσέτρεχαν πλησίον της για να ακούσουν λόγο Θεού και να παρηγορηθούν από το άγιο στόμα της, απ’ το οποίο εξέρχονταν μόνον αγιογραφικές ρήσεις και χωρία πατερικά.

Μορφές, σαν την μοχανή Χριστονύμφη, αποτελούν στήριγμα για τον σημερινό άνθρωπο και πυξίδα για όλους μας σήμερα και ιδιαίτερα για τους νέους, που ψάχνουν πλέον, το αυθεντικό και το αληθινό, που δαψιλώς παρέχει η ορθόδοξη παράδοση.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, το ιερατείο και οι ευσεβείς χριστιανοί, συμμετείχαν στο τρισάγιο που εψάλλη στον τάφο της στον αυλόγυρο της Ιεράς Μονής και στην συνέχεια δέχθηκαν με πολλή αγάπη, πλούσια την φιλοξενία από την Γερόντισσα Προδρόμη, που τώρα μονάζει στην Ιερά Μονή και τις κυρίες που φιλότιμα διακονούν και συμπαρίστανται στο έργο της πνευματικής αυτής κυψέλης.