ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

alt

alt

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου βρίσκεται 23 χλμ από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο 500 μέτρων από τη θάλασσα και είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία ανάγεται στον 14ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε από τον μοναχό Αρκάδιο. Αποτελεί μνημείο πίστης και των απελευθερωτικών αγώνων του κρητικού λαού. Έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας (Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας από την Ουνέσκο), καθώς και σύμβολο μαρτυρίας και αντίστασης σε εχθρικές επιβουλές. Είναι πιθανότατα το πιο γνωστό και επιβλητικό μοναστήρι στην Κρήτη. Εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του και το μέγεθός του, στοιχεία που το αναδεικνύουν μέσα στο περιβάλλοντα χώρο.

Η ιστορική στιγμή του Νοεμβρίου του 1866

Το 1866 έδρευε στο μοναστήρι η επαναστατική επιτροπή των Κρητών και συντόνιζε τη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση που είχε κύριο σύνθημα «ένωσις ή θάνατος» και αίτημα την ελευθερία και ένωση με την Ελλάδα. Εκεί είχαν καταφύγει περίπου 600 γυναικόπαιδα και περίπου 300 πολεμιστές.

alt

Η επίθεση στην μονή ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου του 1866 από τον τουρκικό στρατό. Τότε ο Ηγούμενος Γαβριήλ, αφού του είχε ζητηθεί να εγκαταλείψει τη μονή, αρνήθηκε να φύγει. Μια ημέρα μετά, οι Τούρκοι τον σκοτώνουν κι έτσι οι υπόλοιποι Κρητικοί (πολεμιστές και γυναικόπαιδα) κλείνονται στην πυριτιδαποθήκη.

Ύστερα από σωματική και ψυχική εξάντληση και με τη σιγουριά της αιχμαλωσίας τους από τους Τούρκους, πυροδότησαν τα βαρέλια με το μπαρούτι και η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή ώστε προκάλεσε την καταστροφή της μονής και φυσικά τον θάνατο των Ελλήνων αλλά και κάποιων Τούρκων που είχαν εισβάλει στην μονή.

Εορτές της Μονής

– Στις 21 Μαΐου, που γιορτάζει το δεξιό κλίτος του Καθολικού, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη,

– Στις 6 Αυγούστου, που γιορτάζει το αριστερό κλίτος του Καθολικού που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού,

– Στις 8 Νοεμβρίου (των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ), που γιορτάζεται το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

alt

Επίσκεψη

Το μοναστήρι παραμένει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τους προσκυνητές και τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα κατά τους μήνες:

Απρίλιο – Μάιο

09:00 με 19:00

Ιούνιο – Σεπτέμβριο

09:00 με 20:00

Οκτώβριο

09:00 με 19:00

Νοέμβριο

09:00 με 17:00

Δεκέμβριο – Μάρτιο

09:00 με 16:00

Το παραπάνω ωράριο ισχύει καθημερινά, από Δευτέρα έως και Κυριακή.

Από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο το Μουσείο και η είσοδος της Μονής λειτουργεί καθημερινά.

Τις Κυριακές και τις αργίες το Μουσείο ανοίγει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Στο μοναστήρι τελούνται καθημερινά οι ιερές ακολουθίες σύμφωνα με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό τυπικό. Η πρωϊνή ακολουθία τελείται στις 06:00 π.μ. και ο εσπερινός στις 5:00 μ.μ.

Αν βρίσκεστε στην πόλη του Ρεθύμνου, τότε αφού βγείτε στην εθνική οδό κατευθυνθείτε προς το Ηράκλειο. Μετά από 6 περίπου χλμ θα βγείτε στην έξοδο του Τσεσμέ-Πλατανιά. θα κάνετε ξανά αμέσως δεξιά και αριστερά με κατεύθυνση προς το Ηράκλειο αφού βρίσκεστε στην παλιά εθνική οδό. Mετά από 16 περίπου χλμ και αφού περάσετε τα χωριά Τσεσμές, Άδελε, Πηγή, Λούτρα, Κυριάνα και Αμνάτος φτάνετε στη Μονή Αρκαδίου.

Τηλ:  (+30) 28310 83135 – 83116       E-mail: info@arkadimonastery.gr