ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ

Στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας, στην Κίσαμο της Κρήτης, μετά από παρέλευση μισού και πλέον αιώνος (1963) τελέστηκε, κατά την ημέρα της απόδοσης της εορτής της Πεντηκοστής, Σάββατο 14 Ιουνίου, χειροτονία εις διάκονον του αδελφού της Μονής π. Νικηφόρου. Την χειροτονία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

 

Ο οικείος Επίσκοπος αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα για την αποδοχή της πρόσκλησης, μίλησε για την Πεντηκοστή, όπως είπε, της ιστορικής αυτής Ι. Μονής, καθώς όπως σημείωσε: «Η χειροτονία ως γεγονός είναι Πεντηκοστή. Το ότι μετά την παρέλευση μισού και πλέον αιώνος τελείται χειροτονία αδελφού της Μονής είναι Πεντηκοστή. Το γεγονός ότι η Μονή επανδρώθηκε με νέα Αδελφότητα είναι Πεντηκοστή. Το γεγονός ότι την χειροτονία τελεί Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου είναι αιτία χαράς και ευλογίας. Το γεγονός ότι ο χειροτονούμενος φέρει το όνομα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, είναι ευλογία και χαρά. Το ότι η Μονή ανακαινίζεται και κτιριακά, καθώς έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, είναι χαρά».

Κάλεσε δε τον νέο διάκονο της Εκκλησίας να τελεί εν υπακοή στα κελεύσματα της Εκκλησίας και τον Ηγούμενο της Μονής. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδεφλείας κ. Μελίτων, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιο για την πρόσκληση, απευθυνόμενος προς τον χειροτονούμενο του υπενθύμισε τις αρετές που χρειάζεται να καλλιεργεί και να κοσμούν ένα μοναχό και μάλιστα διάκονο της Εκκλησίας.

«Η υπακοή σου, η προσευχή σου, η ταπείνωση, η κενωτική σου αγάπη προς τον Επίσκοπο σου, τον Ηγούμενο της Μονής σου και την Αδελφότητα της οφείλουν να διακρίνουν και χαρακτηρίζουν την μοναχική σου πορεία και διακονία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ευχόμενος όπως η Αδελφότητα της Μονής αξιωθεί να γευθεί και άλλες παρόμοιες πνευματικές χαρές.


Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κισάμου