ΕΚΔΟΘΗΚΕ Ο Γ΄ ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΠΟΥΡΑ

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε και ο τρίτος τόμος του έργου «Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών», από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρκαδίας. Πρόκειται για την αυθεντική παρουσίαση της εκδόσεως της Βενετίας του 1782 νηπτικών κειμένων, τα οποία εράνισε ο Άγιος Μακάριος, Επίσκοπος Κορίνθου, ο Νοταράς από τον πλούτο της Πατερικής σοφίας και επεξεργάσθηκε προκειμένου να εκδοθούν ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Ήδη, η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μπούρα κατά τα έτη 2010 – 2012, με την παραχώρηση του Κυρίου, παρέδωσε στην Εκκλησία ολοκληρωμένους τους τρεις πρώτους τόμους του όλου έργου. Με το πέρας του έτους 2012 κυκλοφόρησε ο Γ΄ τόμος, αποτελούμενος από 745 αριθμημένες σελίδες, ο οποίος περιέχει όλο το ερανιζόμενο στη «Φιλοκαλία» έργο του Ομολογητού της Πίστεως, Αγίου Μαξίμου. Η «Φιλοκαλία» στον τρίτο της αυτό τόμο, κοσμείται αποκλειστικά από έργα του Μαρτυρικού Μεγάλου Αγίου Μαξίμου, του μεγαλύτερου Βυζαντινού Θεολόγου, η θεοφόρος παρουσία του οποίου φώτισε και φωτίζει τους σκοτεινούς αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας με το Φως του Χριστού.

Μ’ αυτό το φως, το οποίο πλούσια αναδύεται από τα χαριτωμένα του κείμενα, έρχεται και σήμερα να παρηγορήσει με τη θεία ηδονή τη σκοτισμένη οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουμε. Γλυκύς και βαθύς, με βιωμένη στο έπακρο την οδύνη αυτού του κόσμου, παραδίδει με τις πλέον λεπτές, ευγενείς και υψηλές κινήσεις του ανθρώπινου νου τη θεόσδοτη Χαριτωμένη εμπειρία της λυτρωτικής ένωσης με τον Δημιουργό, τη θέωση του ανθρώπου. Ένας ακένωτος ποταμός θείας Χάριτος αναβλύζει από τις σελίδες του τόμου, εκχέοντας νάματα λυτρωτικά στην κακοποιημένη ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου. Η «Φιλοκαλία» της ασκήσεως και της λατρείας της εν Χριστώ ζωής, με τα Χαριτόβρυτα κείμενα του Αγίου Μαξίμου, στον Γ΄ Τόμο, συνεχίζει να αποδίδει τους καρπούς της και να εκπληρώνει τους σκοπούς της. Γιατί η Φιλοκαλία για τους δημιουργούς της δεν ήταν μια απλή συλλογή Πατερικών κειμένων, δεν ήταν καν μια σοβαρή θεολογική έκδοση. Η Φιλοκαλία ήταν και είναι στάση ζωής και πρόταση ζωής, ένα διαχρονικό κείμενο ελευθερίας, οικουμενικής προοπτικής και αξίας, μια προσωπική πρόσκληση στο δείπνο του Χριστού, μια πρόσκληση σ’ αυτή τη σωτηρία.

Το θαυμάσιο αυτό έργο αποτελεί τον κόπο και τον μόχθο των Αδελφών της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα και του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού της Ορθοδόξου Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Δημητρίου Τσελεγγίδη. Είναι μοναδικό στο είδος του, καλαίσθητο και ευανάγνωστο, ιδιαίτερα δέ ωφέλιμο για τις ψυχές που αγαπούν το Χριστό και επιθυμούν να φτάσουν στη θεογνωσία.

Για παραγγελίες στο τηλέφωνο της Ιεράς Μονής 27910 26400.