IΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΖAΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

Το Ιερό Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στον Άγιο Κωνσταντίνο (παλαιότερα Καμάριζα) του Λαυρίου Αττικής.

Η οικοδόμηση του Ιερού Ναού ξεκίνησε το 1966 από τον μακαριστό γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη. Το 1972 ανακηρύχθηκε σε Ιερό Προσκύνημα. Ο Ναός, τύπου σταυροειδούς μετά τρούλου, δεσπόζει στον καταπράσινο λόφο και συγκεντρώνει προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το προσκύνημα εορτάζει στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα κοίμησης του Αγίου Νεκταρίου, και στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του.

Ο γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης και το θαύμα του Αγίου Νεκταρίου

Ο ιερέας και δημιουργός του προσκυνηματικού ναού μακαριστός Νεκτάριος Βιτάλης συνδεόταν από μικρή ηλικία με τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης τον θαυματουργό. Ο νεαρός Βασίλειος, πριν χειροτονηθεί, στα 17 του χρόνια, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αίγινα και προσκύνησε στον τάφο του Αγίου το 1948. Εκεί με τρόπο θαυμαστό τού αποκαλύφθηκε από τον Άγιο Νεκτάριο ότι θα γινόταν Ιερέας και θα ονομαζόταν Νεκτάριος. Μετά από τρία χρόνια, σε ηλικία 20 ετών, ο Βασίλειος εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος στην Ιερά Μονή Αγίου Μελετίου Κιθαιρώνα και αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης.

Το 1965, ύστερα από ένα μικρό πρόβλημα υγείας, είδε τον Άγιο Νεκτάριο στον ύπνο του, ο οποίος του ζήτησε να του χτίσει στο Λαύριο τον ναό του και του υποσχέθηκε πως θα τον βοηθήσει.

Αργότερα όμως, ο γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης προσβλήθηκε από την επάρατη νόσο και το έργο δεν προχωρούσε. Αλλά το 1980 κι ενώ ο καρκίνος είχε προχωρήσει πολύ, έγινε το μεγάλο θαύμα. Ενώ οι γιατροί δεν του έδιναν ελπίδες, ο γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης είχε ζωντανή συνομιλία με τον Άγιο Νεκτάριο, που εμφανίστηκε μέσα στον Ιερό Ναό και του είπε ότι η αρρώστια του ήταν μια δοκιμασία από τον Θεό, πως θα γινόταν καλά και το θαύμα θ’ ακουγόταν σ’ όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο Άγιος Νεκτάριος έγινε ορατός και από άλλους κατοίκους της Καμάριζας. Και όντως, οι γιατροί έκπληκτοι έπειτα από λίγο καιρό του ανακοίνωσαν ότι είχε εντελώς θεραπευθεί. Το μεγάλο αυτό θαύμα διαδόθηκε γρήγορα, οπότε ολοκληρώθηκε γρήγορα ο ναός και έγινε ένα σπουδαίο προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου.

Ο οσιότατος γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης κοιμήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2018, σε ηλικία 88 ετών. Κατάκοιτος δεχόταν τους προσκυνητές και τα πολλά πνευματικά του παιδιά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ πάντοτε μνημόνευε τον Άγιο Νεκτάριο, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του τον έσωσε από πολλά δεινά και τον είχε δει πολλές φορές τόσο στον ύπνο του, αλλά και ξύπνιος. Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στη βάση του κωδωνοστασίου του Ιερού Προσκυνήματος Καμάριζας.

Πρόσβαση στο Ιερό Προσκύνημα: α) μέσω Αττικής οδού, έξοδος Μαρκοπούλου-Λεωφόρος Λαυρίου-Άγιος Κωνσταντίνος και β) μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, από Ανάβυσσο ανέβασμα σε Άγιο Κωνσταντίνο.

Εντός του Ιερού Προσκυνήματος λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου μπορεί να προμηθευτεί κανείς διάφορα ψυχωφελή βιβλία και είδη ευλάβειας.

Τηλ.: 22920-24312

Εmail: proskinima.kamarizis@gmail.com 

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής http://www.imml.gr/