ΜΕΤΕΩΡΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

alt

alt

Πάνω σ’ ένα πανύψηλο βράχο, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μονής Αγίου Στεφάνου, είναι κτισμένη η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος. Είναι το πιο δυσπρόσιτο και το “ψηλότερο” από τα μοναστήρια των Αγίων Μετεώρων.

Η ανάβαση στη μονή παλιότερα γινόταν με ανεμόσκαλες και με το δίχτυ. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται με πεζοπορία και αφού ανέβουμε 140 σκαλιά σκαμμένα μέσα στην πέτρα που έγιναν το 1925, μας οδηγούν με ασφάλεια στην κορυφή του βράχου. Τις τελευταίες δεκαετίες κατασκευάστηκε και ένας εναέριος μεταφορέας (τελεφερίκ) για τις ανάγκες της μονής, που μεταφέρει και τους προσκυνητές.

Ο επισκέπτης προσκυνητής αντικρίζει από ψηλά τη μαγευτική θέα, την κοιλάδα της Καλαμπάκας με τον Πηνειό Ποταμό, τον Κόζιακα και τα όρη Χάσια.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος θεωρείται το τρίτο αρχαιότερο μοναστήρι των Μετεώρων. Οι πρώτοι ερημίτες πρέπει να έκτισαν εδώ τα ασκηταριά τους στις αρχές του 14ου αιώνα. Η Μονή κτίστηκε το 1438 μΧ. από κάποιο μοναχό Δομέτιο αλλά δεν επιβεβαιώνεται. Για να χτιστεί το μοναστήρι και να ανεβάσουν τα υλικά χρειάστηκαν 70 χρόνια.

Από επιγραφή και άλλες μαρτυρίες γίνεται γνωστό ότι ο κύριος Ναός (Καθολικό) κτίστηκε το 1475-76 μ.Χ σύμφωνα άλλωστε και με τη χρονολογία που είναι χαραγμένη και εντοιχισμένη στο νότιο εξωτερικό τοίχο.

Το μοναστήρι έχει δύο Ναούς. Τον κυρίως Καθολικό και το μικρό Ναό του Ιωάννου του Προδρόμου.

Στο τέμπλο του Καθολικού υπάρχουν πολλές παλιές εικόνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες της Παναγίας που έγινε το 1718 μ.Χ και η εικόνα του Χριστού που έγινε το 1662 μ.Χ.

Δίπλα στο Ιερό υπάρχει ένα μικρό σκευοφυλάκιο που έγινε το 1684. Υπάρχουν ακόμη η τράπεζα, αίθουσα υποδοχής, κελιά και δεξαμενές ακόμη και μια μικρή λαογραφική συλλογή.

Το 1909 σε μια κρύπτη ανακαλύφθηκαν 47 σπάνια χειρόγραφα, που μαζί με τα χειρόγραφα των Μονών Ρουσάνου και Αναπαυσά φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο της Μονής Αγίου Στεφάνου από το 1953.

Δυστυχώς το πλούσιο σκευοφυλάκιο της Μονής έχει λεηλατηθεί και η βιβλιοθήκη της Μονής πυρπολήθηκε στα χρόνια της κατοχής από τους Γερμανούς και Ιταλούς.

Από το 1942 μέχρι το 1961 το μοναστήρι έμεινε έρημο με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά από τα κειμήλια τις εικόνες και τα χειρόγραφά του. Το 1972 το μοναστήρι ανακαινίστηκε. Σήμερα υπάρχει ένας μοναχός, ο Ηγούμενος αρχιμαδρίτης Δομέτιος.

Ωράριο λειτουργίας

ΘΕΡΙΝΟ

9.00  έως 17.00

Εκτός Πέμπτης που είναι κλειστό.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ

10.00 έως 15.00

Εκτός Τετάρτης και Πέμπτης που είναι κλειστό.

Τηλέφωνο: (+30)24320-22220

Πηγή κειμένου: kalampaka-meteora.gr